Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Patricia Čular je v predstavitvi predlagane dopolnitve zakona dejala, da se dodaja člen, po kateri bodo javni socialnovarstveni zavodi, ki izvajajo institucionalno varstvo, lahko za investicije najemali posojila.

"Želimo jim omogočiti izvedbo investicij, ki jih lahko izvajajo s pomočjo sredstev iz kohezijskega sklada," je dejala. "Zavodom omogočamo, da lahko samostojno najamejo kredit za izvedbo investicije," je poudarila.

Opozorila je, da o tem, ali gre zavod v investicijo ali ne, odloča svet zavoda.

V NSi pozdravljajo predlog, saj bo zavodom omogočil, da izvedejo nujne investicije in energetsko sanacijo. Pomembno se jim zdi, da bo država investicije nadzorovala, saj brez soglasja ministrstva za finance najem posojila ne bo mogoč, je dejala Iva Dimic.

V SDS menijo, da je zavodom treba omogočiti najetje posojila, ne pa da čakajo na državo. Po njihovem mnenju se bo posledično povečal tudi standard v domovih za starejše, je dejala Alenka Jeraj.

Tudi v Državljanski listi podpirajo predlagano dopolnitev, saj sicer javni zavodi ne bi mogli črpati evropskih sredstev, je dejala Truda Pepelnik. Omogočen bo tudi razvoj gradbeništva, saj bo ta sektor dobil več dela, je opozorila.

V SLS menijo, da je dopolnitev treba podpreti. Pri vseh investicijah, koriščenju posojil in nepovratnih sredstev bodo odločali sveti zavodov, zato ni bojazni, da bi bili uporabniki prikrajšani, je menil Jakob Presečnik.

Po besedah Marjane Kotnik Poropat iz DeSUS je sprememba potrebna, posledično pa se bodo izboljšali tudi standardi v zavodih. V poslanski skupini pa nekatere moti, da se bo zaradi kreditiranja lahko povečala cena storitve za uporabnike. Poslanci DeSUS zato niso enotni pri podpori predlogu, je dejala.

V SD pa so opozorili, da se bodo na podlagi spremembe javni zavodi pri vzdrževanju infrastrukture v večji meri morali znajti sami, saj bo država ohranila le nadzor, sredstva pa jim še nekaj časa ne bo zmožna zagotoviti, je dejala Andreja Črnak Meglič. Po njenih besedah se je treba zavedati, da bo s stroškom posojila obremenjena cena za oskrbni dan.

Odločanje o predlogu dopolnitve bo v okviru današnjih glasovanj. Izredno sejo bodo nadaljevali ob 15.30.