To bo vodilo do gospodarske rasti in novih delovnih mest in s tem seveda do izhoda iz krize, je dejal Umek. Drugačna odločitev po njegovem mnenju podaljšuje finančni krč, podaljšuje gospodarsko krizo z vsemi njenimi socialnimi posledicami. Vpis zlatega pravila v ustavo omogoča slovenskim volivcem boljši nadzor nad izvajanjem proračuna in s tem izboljšuje delovanje slovenske demokracije, je prepričan Umek.

Z vpisom zlatega pravila v ustavo se po Umekovih besedah ponovno zavežemo, da bomo vse svoje obveznosti, ki izhajajo iz maastrichtskih kriterijev, sedaj res spoštovali. To je nujno potrebno, ker je Slovenija v preteklih letih dogovore in dano besedo prelomila, kar je vodilo do nezaupanja mednarodne skupnosti v naše finančno poslovanje in do izredno visokih obresti na državne obveznice, je prepričan Umek. "Jasno je, da ni razen užaljenega ugleda posameznikov nobenega argumenta proti vpisu tega pravila v ustavo."

Nekdanji predsednik DZ France Cukjati je poleg zlatega pravila komentiral tudi zaplete ob državni proslavi in zmanjšanje nekaterih pokojnin. V samostojni Sloveniji se po njegovih besedah ni še nikoli doslej s tako silo razgalil miselni vzorec, "ki je Slovenijo tako tragično zaznamoval v prejšnjem sistemu, zato smo zaskrbljeni nad tako silovito in usklajeno rehabilitacijo tega vzorca". Po Cukjatijevih besedah so zaskrbljeni nad ohranjanjem možnosti, da bi se spet kakšna vlada tako razsipno in neomejeno zadolževala.

Zaskrbljeni so tudi, kot je dejal, nad ponovnim vsiljevanjem nacionalnega interesa in ponovnim vzpostavljanjem delitve državljanov na privilegirane in drugorazredne. "Zaskrbljeni nad rehabilitacijo samovoljne politične morale, kaj je prav in kaj narobe, kdo je heroj in kdo nestrpnež ali celo sovražnik ljudstva. zaskrbljeni nad vse bolj trdovratnim omrežjem, ki ga povezuje ta miselni vzorec in katerega cilj je polastiti se države," je navedel Cukjati. Po njegovih besedah pozivajo vlado, da vztraja in prepreči vrnitev Slovenije v njeno preteklost.

Publicist Boštjan M. Turk je ob koncu dejal, da želijo, da DZ potrdi vpis fiskalnega pravila v ustavo, da je to "korak naprej na poti osamosvajanja Slovenije od njene negativne preteklosti, da je to korak na poti nove sproščenosti in korak na poti nove državne, etične in vsakršne kvalitete v Sloveniji".