Ta številka je enaka eni desetini smrti, ki jih povzročijo bolezni srca, sladkorna bolezen, rak na prsih in debelem črevesju. Problem naj bi bil tako velik, da bi ga lahko obravnavali kot pandemijo, so povedali znanstveniki.

Dejali so, da reševanje težave zahteva nov način razmišljanja. Javnost je treba opozarjati na nevarnosti neaktivnega življenja, ne le opominjati na prednosti telesnih aktivnosti.

Globalni izziv

Za odrasle priporočajo vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden. Med to prištevamo na primer hitro hojo in kolesarjenje, pa tudi vrtnarjenje. V raziskavi so odkrili še, da so ljudje v najbolj razvitih državah najmanj aktivni. Med njimi je ena vodilnih držav Velika Britanija, kjer kar dve tretjini prebivalstva premalo naredita za svoje telo.

Raziskovalci so priznali, da je natančne primerjave med državami težko delati, saj se tudi definicija telesne aktivnosti med njimi razlikuje. Kljub temu so prepričani, da njihove trditve za večino držav držijo.

Pedro Hallal, eden od vodilnih v raziskavi, je dejal: "S prihajajočimi olimpijskimi igrami bosta šport in fizična aktivnost privabila veliko pozornost svetovne javnosti. Čeprav bo svet gledal športnike iz številnih držav, ki bodo tekmovali na olimpijskih igrah, je večina gledalcev neaktivnih. Globalni izziv je jasen – telesna aktivnost naj postane prioriteta po vsem svetu, le tako bomo izboljšali svoje zdravje in zmanjšali bremena bolezni."

Profesorica Lindsey Davies se s tem strinja: "Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da bodo ljudje skrbeli za svoje zdravje, bili aktivni, in da bo to del njihovega vsakdana. Naše okolje igra pri tem veliko vlogo. Ljudje, ki se v okolici svojega bivališča ne počutijo varni, ne bodo redno hodili na sprehode ali tek."

Telesna neaktivnost enako nevarna kot kajenje?

Nekateri pa so podvomili glede enačenja kajenja in telesne neaktivnosti. Medtem ko obe dejavnosti ubijeta podobno število ljudi, je število kadilcev precej nižje od števila neaktivnih oseb, kar kaže na to, da je kajenje za posameznika vseeno bolj tvegano. "Ko gre za preprečevanje raka, je opustitev kajenja najboljša stvar, ki jo lahko naredite," je povedala dr. Claire Knight, britanska raziskovalka na področju rakavih obolenj.