Ličila in parfumi se po podatkih Sintala (gre za vzorec 17 trgovin) tudi najpogosteje "prilepijo" na prste tatov. Varnostniki sicer opažajo, da cenejša bižuterija in ličila, vredna nekje do 15 evrov, najbolj privlačijo dekleta, mlajša od 20 let. "Kradljivci bistveno dražjih parfumov pa so obeh spolov in vseh starosti, čeprav prednjačijo storilci, stari od 20 do 45 let. Starejši od 60 let so največkrat poskusili odnesti živilske izdelke," opažajo v Sintalu.

Analiza lanskoletnega dela varnostnikov, ki so jo pripravili v zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja, je pokazala, da morajo slovenski varnostniki v povprečju ukrepati približno trinajstkrat na dan. "Zabeležili smo 4643 primerov, najpogostejši ukrep varnostnikov pa je zadržanje osebe - okoli 78 odstotkov primerov. Pri skoraj petini zadržanj so varnostniki uporabili fizično silo, v štirih odstotkih pa tudi sredstva za vklepanje in vezanje," pojasnjujejo v zbornici.

V preteklosti so bili v Sloveniji daleč najbolj problematični varnostniki v gostinskih lokalih, ki so zakuhali tudi nekaj razvpitih incidentov s smrtnimi žrtvami. Čeprav delo na črno v lokalih še vedno ni izkoreninjeno, so se vsaj kriteriji zaostrili, pojasnjuje vodja zasebne šole za varnostno izobraževanje Tomo Čas: "Po novem je varovanje gostinskih lokalov bolj precizno določeno. Za varovanje gostinskih lokalov je namreč potrebna posebna licenca, vsi varnostniki, ki želijo delati v lokalih, pa se morajo dodatno izuriti in opraviti izpit. V podjetjih, ki se ukvarjajo z varovanjem gostinskih lokalov, mora biti tudi varnostni menedžer dodatno usposobljen." Inšpektorat za notranje zadeve, ki nadzoruje varnostne službe, je po podatkih notranjega ministrstva lani največ energije namenil nadzoru zavezancev, ki morajo ob posameznih javnih prireditvah organizirati varovanje. Nadzor je pokazal predvsem pomanjkljivosti glede načrtov varovanja. Podobno kot v marsikateri drugi panogi je tudi inšpektorjev, ki nadzorujejo varnostnike, sicer malo. "Da bi lahko pokrivali vseh 6000 varnostnikov, ne verjamem. Ampak kot slišim in vidim, so dejavni. Se pa prav zaradi velikega števila varnostnikov od varnostnih družb zahteva notranji nadzor, ki ga morajo podjetja izvajati sama ali s pomočjo zunanjih sodelavcev. Zakonodaja je nadzor nekoliko zaostrila," ocenjuje Čas.