Te dni skupina otrok preživlja brezskrbne počitniške dni v Vili pod Vršičem, počitniškem domu Zveze prijateljev mladine Moste - Polje. Včeraj so posebej slovesno prižgali olimpijski ogenj, obiskala jih je soproga predsednika države Barbara Miklič Türk, za čisto pravo plezalno steno pa je poskrbela naša zdaj že bivša vrhunska športna plezalka Natalija Gros, ki je z razstavo svojih fotografij tudi sama pomagala pri zbiranju denarja za otroke iz socialno šibkega okolja.

"Res se imamo lepo, najboljše pa se mi zdi plezanje po steni. Tu bom en teden in veselim se vsakega dneva. Spoznala sem že nekaj novih prijateljev in prijateljic, nekaj starih pa spet srečala. Zelo so mi všeč tudi naše učiteljice," je povedala devetletna Vita iz Bojanje vasi. Gre za drugi letošnji počitniški kamp pod Vršičem, prvi, terapevtski, je bil namenjen otrokom žrtvam raznih zlorab, čez poletje pa se bodo zvrstili še tabori za razgibano otroštvo, za tuje jezike in za spoznavanje z mediji.

Kar devet desetin udeležencev počitnic pod okriljem Zveze prijateljev mladine prihaja iz socialno šibkih družin, za katere starši ne morejo prispevati ničesar za počitnice, desetini otrok pa starši lahko plačajo vsaj del stroškov. Še pred letom ali dvema ja bilo to razmerje precej bolj "izenačeno", kar že samo priča o vse večji revščini v naši družbi. "V življenju še nisem naletela na tako veliko neenakosti med družinami, na tako veliko socialno izključevanje, na tako veliko revščino, ki se strahovito poglablja in največkrat na račun otrok. Starši ne morejo več preživljati svojih otrok. Država v tem trenutku ni tista, ki bi preprečila revščino. To mora početi civilna družba. In pri nas je veliko ljudi, ki pomagajo, ki odpirajo svoja srca, da bi bilo vsem lahko lepo," je povedala sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje Anita Ogulin.

Ob takih razmerah in čisto nepredstavljivih družinskih tragedijah so tovrstne počitnice za otroke še toliko bolj dobrodošle in ne nazadnje pomembne za njihovo zdravje in razvoj. "Take počitnice pomenijo otrokom novo priložnost, enake možnosti, opremo za življenje. Pomenijo odkrivanje in razvoj talentov, v marsikaterem primeru pa tudi umik iz ogrožujočega življenjskega okolja," je še poudarila Ogulinova.