Tradicionalno bo prireditev nanizala šest koncertov, četudi organizatorji čutijo finančne težave, "tako da si želimo, da bi letošnji festival izpeljali vsaj brez primanjkljaja", dodaja Leskovic. Občina Bohinj bo dodala levji delež, medtem ko so donatorska in sponzorska sredstva vsako leto nekoliko manjša.

"Trudim se, da pod to kakovostno raven, ki smo jo v sedemnajstih letih vzpostavili in držali, ne gremo. Vrhunskih glasbenikov pa seveda ne dobiš za majhne honorarje, razen morda po kakšnih prijateljskih vezeh, na katere se moram zanašati," še dodaja Roman Leskovic.

Glasbeni sladkorčki

Tako je dobil povabilo na festival tudi irski kitarist Pat Coldrick. Leskovic ga je spoznal prek beograjskega prijatelja in violinista Jovana Kolunđije, ki je na bohinjskem festivalu nastopil lani. Isti prijatelj mu je priporočil tudi 20-letnega ruskega violinista, ki živi na Dunaju, to je Jurij Revich. "Tega koncerta se še posebej veselim, čeprav bo lahkotnejšega značaja, a z zanimivimi krajšimi glasbenimi sladkorčki," pravi Roman Leskovic. Pat Coldrick bo španske, južnoameriške in irske folk skladbe na klasični kitari izvedel na koncertu 16. avgusta, eden najboljših ruskih violinistov mlajše generacije Revich pa bo ob klavirski spremljavi Matee Leko nastopil 9. avgusta.

Sicer bo zanimiv že otvoritveni koncert ta četrtek v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici. Na sporedu bodo šansoni skladatelja, aranžerja in skladatelja Atija Sossa, ki je bil velik ljubitelj Bohinja in prav v njegovi počitniški hišici ob jezeru naj bi nastalo precej teh melodij. Njegove pesmi bosta interpretirali vokalistki Nuška Drašček in Iva Stanič, za klavirjem bo sedel Blaž Jurjevčič.

Roman Leskovic dodaja: "Ponovno v goste prihaja basbaritonist Marcos Fink, ki mi je predlagal precej nenavaden program, in sicer samospeve skladatelja Carlosa Guastavina, ki ga prej nisem poznal. S tem programom se je Fink že predstavljal v tujini, bo pa to poklon stoletnici rojstva tega argentinskega skladatelja." Ob Marcosu Finku bo nastopila pianistka Jelena Boljubaš, ki bo vmes odigrala še nekaj Guastavinovih klavirskih skladb.

Zven trobent in orgel

Na zadnji koncert, 23. avgusta, prihaja srbska trobentačica Laura Vukobratović, sicer asistentka Reinholda Fridericka na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju, ki je pred dvema letoma prav tako sodeloval na tem festivalu, takrat z organistom Martinom Lückerjem. Na tokratni koncert je umetniški vodja povabil še trobentača in solista Orkestra Slovenske filharmonije Francija Kosma. Skupaj s še enim slovenskim trobentačem bosta ob bok stopila Lauri Vukobratović, pri kateri se je Kosem podiplomsko pilil. Bleščečemu zvoku trobent se bo pridružil mogočni zvok orgel (organist bo Johannes Michel), program pa bo temeljil na baročnih skladbah.

Na Glasbenem poletju v Bohinju vedno dobijo prostor tudi mlajši glasbeniki, letos je Roman Leskovic povabil sicer že uveljavljeni pihalni kvartet Artvento (Matej Grahek, Jonathan Mauch, Tadej Kenig, Arpad Balasz Piri in Andrej Žust), v katerem igrajo pihalci solisti iz orkestrov Slovenske filharmonije in ljubljanske Opere, rogist Žust pa je celo član Berlinskih filharmonikov. Nastopili bodo na drugem koncertu, ki bo 26. julija v cerkvi sv. Martina v Srednji vasi, na sporedu pa bodo skladbe oziroma pihalne priredbe del Rossinija, Beethovna, Škerjanca, Winkla in Mielenza.

Umetniški vodja pravi, da dogovori za prihodnjo sezono že potekajo, povabil bo dve tretjini tujih glasbenikov in eno tretjino slovenskih. Nastopili naj bi Perpetuum Jazzile, ki so že bili gostje festivala v Bohinju in bi morali nastopiti letos, a se terminsko niso mogli uskladiti. Najverjetneje bo na sporedu tudi scenska kantata Carmina Burana v izvedbi Slovenskega tolkalnega projekta ter koncert godalnega kvarteta Minetti iz Salzburga.