Zak je oglednike Barcelone navdušil na preizkušnji v Španiji, ko je na eni tekmi dosegel kar sedem zadetkov. Kmalu po tisti tekmi so predstavniki katalonskega giganta hitro stopili v stik z njegovimi starši in sklenili dogovor, da se celotna družina preseli v Barcelono.

“Vem, da je Zak še zelo mlad za kaj takega, a otroci so v teh letih dokaj neobčutljivi. Ljudje pravijo, da smo nori, ker se selimo, a v Barceloni bo dobil najboljše možno nogometno šolanje. Ne preostane nam drugega, kot da odidemo tja in vidimo, kaj se bo zgodilo. Zavedamo se, da bo vse skupaj zanj kar naporno, a nočemo da postane stroj. Hočemo, da bi v vsem le užival,“ je za Daily Mail povedal Zakov oče Stephen Gilsenan.

Da so se za sinovo boljšo prihodnost pripravljeni seliti, so pokazali že prej. “Nekaj časa smo živeli v Avstraliji, kjer so ogledniki Tottenhama opazili Zaka. Nato smo se vrnili v domovino, da bi Zak obiskal nogometno šolo Tottenhama, a še pred tem smo dobili klic iz Barcelone,“ je razkril Stephen.

“Nekdo od bivših igralcev Barcelone je Zaka opazil v Avstraliji in ga je priporočil trenerjem Barcelonine šole. Povabili so ga na preizkus v maju, kjer se je med 400 otroki Zak odlično odrezal. Sledil je nov test v juniju, kjer je bilo le še 90 povabljencev. Tam so ob koncu priredili tekmo med najboljšimi 16 fantiči, kjer je Zak prikazal fenomenalno predstavo in zabil sedem golov. Dva tedna kasneje so mu ponudili mesto v njihovi nogometni šoli.“