Gibanje se je začelo leta 2004, ko je z grammyjem nagrajeni producent mark Johnson z uličnimi glasbeniki iz vsega sveta posnel video. Z ekipo snemalcev se je odpravil po svetu, zbiral anonimne, povečini samouke muzikante in vsakega posebej (medtem ko je ta na slušalkah poslušal posnetke drugih) nasnel k znani pesmi Stand By Me. Nastala je edinstvena verzija tega znanega songa, ki si jo je na youtubu doslej ogledalo že štirideset milijonov ljudi.

Tudi njihove nastope so posneli ločeno in jih zmontirali v videospot, ga ponudili vsem online in kmalu je postal svetovna uspešnica. Iz te izvirne producentove zamisli je nastala fundacija Playing For Change, ki si prizadeva graditi glasbene šole v deželah v razvoju, od Gane v Afriki do Južne Amerike, od Malija do Tibeta. Začeli so nizati nove skladbe: poskusili so s klasiko Bena E. Kinga z osemnajstimi uličnimi glasbeniki in južnoafriškim zborom, spletna uspešnica je postala njihova verzija Songs Around the World, ki je pristala tudi na Billboardovi lestvici. Fundacija Playing For Change danes vodi osem programov, izobražuje šeststo otrok in je s svojim delom ustvarila vsaj 150 delovnih mest. Podpirajo jih znani glasbeniki Manu Chao, Tinariwen, Vusi Mahlasela in Bono.

Lani so združili moči z združenimi narodi in predstvaili svojo izvirno pesem United (Združeni), ki naj bi prebivalce Zemlje ozaveščala o možnostih in izzivih našega planeta, poseljenega s sedmimi milijoni ljudi. Pevci in glasbeniki iz vsega sveta prepevajo v arabščini, hebrejščini in drugih jezikih, njihov frontman pa je Mermans Kenkosenki, ustanovitelj skupine Afro Fiesta, ki pravi: „Ljudje se moramo znati poslušati. Tako bi moralo biti. Združiti ljudi iz različnih kultur, to je zame moč.“

S koncertom Playing For Change 2. poletnega avantgardnega jazz festivala v Rovinju, na travniku hotela Eden v nedeljo, 22. julija, ob 21.30, se končuje serija desetih rovinjskih glasbenih poletnih večerov, ki je v Istro pripeljala nekaj vrhunskih imen svetovne jazzovske scene; omenimo le Omarja Sosa Afreecanos Quartet, pevko tradicionalnega fada Ano Moura ali trio Christiana Mc Bridea, 36-letnega basista in glasbenega pedagoga, zmagovalca grammyja, ki je spremljal že Herbieja Hanckocka, Johna McLaughlina, Chicka Coreo, Raya Charlesa, Stinga in Diano Krall.