Nataša Magister
Česen z Vzhoda, paradižnik iz Španije, fige iz Dalmacije in nekaj, česar imena pravzaprav ne poznate, s črne celine. Kaj pa slovenski izvor? Potem ko so po slovenskih medijih zakrožile informacije o različni zelenjavi in sadju iz tujine, ki naj bi bilo tako in drugače obdelano, da dlje časa ostaja sveže ali je tako vsaj videti, smo se podali na tržnico. Zanimalo nas je, koliko pozornosti slovenski potrošniki polagajo na (slovenski) izvor sadja in zelenjave, ki ga vsakodnevno kupujejo, ali ta podatek preverjajo pri prodajalcih in kako vedo, kateremu prodajalcu zaupati. Povprašali smo jih tudi o tem, kaj je pomembnejše- kakovost ali cena.
Daša,
diplomirana komunikologinja in novinarka:
"Večinoma kupujem sezonsko sadje in zelenjavo, vendar vedno domačega izvora. Na tržnici imam izbrane prodajalce, tako da ne preverjam posebej, ali je izdelek, ki ga kupujem, njihov, raje vzpostavim zaupanje s samim človekom. Kupujem tudi na ekotržnici ob sobotah. V trgovinah sadja in zelenjave ne kupujem. Tam so morda nekatere stvari res cenejše, vendar vedno na račun kakovosti - stvari pogosto nimajo okusa ali so gnile, čeprav ne bi smele biti."
Milorad,
upokojenec:
"Seveda mi je pomembno, da je stvar slovenskega izvora. Kupujmo naše, kajne? Ni dobro, da ne vemo, kako stara je hrana in od kod prihaja ter kaj vse se z njo počne. Tuje cene so nižje, domače je vedno dražje. A kakovost je pomembnejša. Bolje odšteti evro več in vedeti, kaj dobiš."
Majda,
novinarka in urednica:
"Izvor sadja in zelenjave mi je pomemben in ga že dlje časa spremljam pri izdelkih, ki jih kupujem. Poiščem slovensko, če se le da - tudi zaradi dolge vožnje, ki jo mora tuja hrana prestati. Izvora pri prodajalcih posebej ne preverjam, temveč kupujem pri preverjenih ponudnikih. Meni je sicer pomembnejša kakovost kot cena, toda če je človek v slabem ekonomskem položaju, mu je verjetno cena pomembnejša."
Andrej,
upokojeni pilot:
"Po eni strani je izvor pomemben, po drugi ne. Določene stvari so boljše iz inozemstva, določene naše. Vedno najprej pogledam kakovost, šele nato me zanima izvor. Sama kakovost ne upraviči nujno tudi visoke cene. Nekateri izkoriščevalci imajo, na primer, borovnice po 16 evrov, a jih, čeprav si jih lahko privoščim, ne bom kupil. Novice o tako ali drugače obdelanih sadežih iz tujine pa so en velik lari fari. Tudi kitajski česen je dober. Biologi bi lahko marsikaj povedali na to temo. Rastlina ne ve, kaj je to umetni in kaj naravni dušik. Posrka pač, kar potrebuje. Mogoče so najboljše maline tiste, ki rastejo na strehi kake jedrske elektrarne."