Po navedbah State Departmenta je namreč Clintonova od leta 2009, ko je postala državna sekretarka, na poti preživela 351 dni, obiskala 102 državi in preletela osupljivih 1.358.027 kilometrov.

Medtem ko so njeni predhodniki sicer preleteli večje razdalje, nihče izmed njih ni obiskal več držav. Clintonova je ta rekord osvojila že prejšnji mesec, ko je obiskala Finsko, devetindevetdeseto državo po vrsti, in kasneje kot stoto Latvijo. Tako je premagala prejšnjo rekorderko Madeleine Albright, ki je obiskala 98 držav.

Poleg tega je Clintonova pred dnevi kot prvi šef ameriške diplomacije v zadnjih 57 letih in drugi kadarkoli obiskala Mongolijo in Laos. A kljub temu jo čaka še šest mesecev potovanj, preden naj bi, kot je sama večkrat dejala, zapustila politično prizorišče. Ob morebitni vnovični zmagi Baracka Obame na jesenskih volitvah namreč ne namerava ostati v administraciji.

V ZDA pa medtem že na veliko ugibajo, da se bo Clintonova leta 2016, ne glede na to, ali bo Obama letos vnovič izvoljen, znova vključila v tekmo za predsedniški stolček. A najprej, kot piše AP, si mora malce odpočiti.