Pobudo za zakonodajni referendum lahko vloži najmanj tretjina poslancev (30 poslancev). Ker za ustavne spremembe, ki se dotikajo referenduma, ni bilo posluha, bo, če bo vložena pobuda, referendum potekal po veljavni zakonodaji.

Zoran Janković je ob tem dejal: "Referendum je poziv, prošnja koaliciji, naj bo razumna." Predsednik PS se namreč boji, da je državni holding namenjen le za kadrovanje. Stranka naj bi imela zagotovljeno potrebno število glasov, čeprav z opozicijskimi Socialnimi demokrati še niso nič uradno dogovorjeni.

Kot je dejal Janković, ne trdi, da je zakon o holdingu, ki ga je vložila Pozitivna Slovenija (PS), pravi, vendar pa zavrača tako hitro sprejemanje zakona v DZ. Vladni zakon o državnem premoženjskem holdingu je namreč uvrščen na izredno sejo DZ, ki se je začela danes.

Janković koalicijo poziva, naj zakon umakne s seje in si vzame čas za javno razpravo o njem. Kot pojasnjuje, so tudi sami v PS zakon vložili z namenom, da bi omogočili razpravo, hitenje z zakonom se mu zdi namreč nerazumno. Referendumom sicer Janković ni naklonjen, vendar pa bo v primeru sprejetja zakona o državnem premoženjskem holdingu prvič razmislil o tem, da bi poslance pozval k razmisleku za zahtevo za referendum.