"Obstaja neka velika verjetnost, da se vlada pripravlja za zadnji plenilski pohod. Najprej levi, potem hijene in nazadnje bodo prišli še mali glodavci, ki bodo pojedli teh 10 milijard evrov, ki so jih ustvarile slovenske generacije do zdaj," je dejal Lukšič pred sejo poslanske skupine SD.

Ob tem je opozoril, da se predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu obravnava po nujnem postopku, za razpravo pa je na voljo samo 10 minut. Vlada šele zadnje štiri dni intenzivno išče neke rešitve in to je enostavno premalo časa za prevelik problem, je bil kritičen Lukšič.

Po Lukšičevem mnenju je glavni problem v Sloveniji upravljanje državnega premoženja, zato so v prejšnji vladi začeli razvijati model, ki je etabliran v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS, in ta model bi bilo treba razvijati naprej. Vlada z modelom državnega holdinga podira vse dosedanje oblike zato, da bi bilo potem lažje razprodajati premoženje, ki je ostalo, je prepričan prvak SD.

V SD bodo po njegovi napovedi naredili, kar je v njihovi moči, "da ne bi prišlo do tega, ker je to za Slovenijo absolutno slabo". O nadaljnjih korakih Lukšič še ni želel govoriti. Kot je dejal, morajo najprej videti, v kakšni obliki bo zakon sprejet, saj še ne vedo, kaj bo v končnem besedilu zakona. Vlada namreč še vedno pripravlja dopolnila in se usklajuje.

Združevanje slabih kreditov z državnim premoženjem mnogi kritizirajo

O dogajanju na zaprti seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri naj bi tako bančnik France Arhar kot guverner Banke Slovenije Marko Kranjec kritizirala idejo, da se slabi krediti združujejo z vsem državnim premoženjem, pa je Lukšič na novinarsko vprašanje pojasnil, da je to tudi njegovo stališče in večine strokovnjakov, s katerimi se je pogovarjal.

Po njegovem bi bilo treba ustanoviti poseben sanacijski sklad, kamor bi dali slabe terjatve in z njimi upravljali na način, da bi hkrati omogočili, da banke ostajajo zdrave. Združevanje v holding pa je zelo slab obet za to, da bi se rešila dva problema, in sicer dobro upravljanje državnega premoženja in hkrati reševanje bank.

Stranka SD proti vpisu zlatega pravila v ustavo, določeni poslanci za

Glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo je Lukšič ponovil, da je stranka na konferenci sprejela stališče, da je proti vpisu tega pravila v ustavo, da pa zlato pravilo kot način vodenja javnih financ podpira. Poslanci glasujejo po lastni vesti in trije so se že opredelili za, Borut Pahor, Janko Veber in Matjaž Han, ostali pa so proti in po Lukšičevih predvidevanjih bo tako tudi ostalo.

Strinja se s Pahorjevim premislekom, kakšne bodo posledice, če bi zlato pravilo šlo na dnevni red seje DZ in potem padlo. "Naj vlada ne uvršča zlatega pravila na dnevni red, če vemo, da lahko, ko pade, sledijo za Slovenijo neke znižane bonitetne ocene," je pojasnil.

Odbor DZ za finance je v ponedeljek na nujni seji ob obstrukciji opozicijskih članov odbora potrdil dopolnjen predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. V postopku je bil tudi predlog opozicije glede upravljanja državnega premoženja, a je odbor odločil, da se dopolnjeni predlog zakona pripravi na podlagi vladnega predloga. DZ naj bi zakon o Slovenskem državnem holdingu obravnaval na izredni seji, ki se začne danes.