Med skupnimi cilji S&D in PS sta Swoboda in Janković izpostavila spodbujanje rasti in investicij. Obe strani sta kritični do fiskalnega pakta, če ta ne spoštuje nujnosti investicij. "Zlato pravilo bi moralo biti zlato pravilo za investicije," je poudaril Swoboda, ki sicer priznava, da so v EU nujne tudi reforme.

Tako v S&D kot v PS zagovarjajo tudi približevanje obrestnih mer med članicami EU, brez katerega Španija in Grčija po oceni Swobode ne moreta iziti iz krize.

Janković in Swoboda se tudi strinjata, da zgolj varčevanje ni prava pot za izhod iz krize, temveč je nujna fiskalna odgovornost. "Zmagala bo država, ki bo našla pravo presečišče med socialno državo in konkurenčnostjo," je poudaril Janković.

Swoboda je poslanski skupini stranke danes predstavil delo S&D in delovanje Stranke evropskih socialistov (PES), na programu pa ima tudi srečanje s predstavniki podmladka PS.

PS bo odločitev sprejela jeseni

Janković je napovedal, da se bo njegova stranka jeseni odločila, kateri evropski stranki se bo pridružila. Poleg PES, ki jo v Evropskem parlamentu zastopa politična skupina S&D, ima Pozitivna Slovenija odprto tudi vabilo evropskih liberalcev (Alde)

Swoboda je poudaril, da S&D ne združujejo socialdemokratskih strank, ampak stranke s socialdemokratskimi vrednotami in cilji. "Smo odprta skupina," je poudaril. "S&D so za nas izredno zanimivi," pa je dejal vodja PS. Oba sta pogovore označila za dobre in napovedala nadaljevanje dialoga. Odločitev o sodelovanju mora najprej sprejeti stranka, potem pa bo o njej odločala še skupina S&D.

Od slovenskih strank je del stranke evropskih socialistov in skupine S&D SD. "Jaz tu ne vidim tekmovalnosti, ampak le polje sodelovanja," je dejal Janković.

Swoboda se je sicer v ponedeljek v Piranu in Ljubljani sešel tudi s predstavniki SD.