Ambrožičev magisterij so s posebnim programom pregledali na mariborski Fakulteti za računalništvo in informatiko (FERI). Odkrili so, da je diploma prepisana skoraj v celoti. Natančneje, prisvojil si je 93,49 odstotka diplomskega dela. Pri tem odstotku gre za dobeseden prepis, v delež niso vključeni morebitni povzetki.

"Če je bil magisterij objavljen kasneje kot diploma, gre za kopiranje skoraj celotne diplome v magisterij. V vsakem primeru gre za kršenje avtorskih pravic, saj so navedki predolgi," je v obrazložitvi rezultatov analize pojanil dr. Milan Ojsteršek.

"Nisem prepisoval in nimam slabe vesti," pa je za Večer zatrdil Ambrožič. Dekan Fakultete za družbene vede Jernej Pikalo je po pregledu dokumentov potrdil, da je "nedvoumno, da ne gre zgolj za prepis posameznih stavkov, temveč celotne ideje diplomske naloge".

Ambrožič je na mariborski Pravni fakulteti magistriral iz dokaj nenavadne teme, pravne ureditve na področju azbestoze. Po slovenskih predpisih predstavlja prepisovanje brez navajanja vira kršitve zakona o avtorskih pravicah in tudi kazenskega zakonika.

Janković: Izjemno sem zaskrbljen

Predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković je glede domnevno preprisanega magisterija Boruta Ambrožiča dejal, da je izjemno zaskrbljen. "Ne bomo cincali, naslednji teden na svetu stranke bo padla dokončna odločitev." Za pojasnilo naj bi zaprosili tudi fakulteto, ki pa po poročanju Večera, že pregleduje Ambrožiučev magisterij.

Preberite še: Ponarejanj spričeval in izpitov politika ne bi smela dopuščati

Virant: Če je Ambrožič prepisoval, mora odstopiti

Po mnenju predsednika DZ Gregorja Viranta bi moral poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič odstopiti, če res držijo navedbe, da je prepisal magistrsko nalogo brez navedbe vira. Takšno ravnanje je po Virantovem prepričanju obsojanja vredno.

Virant Ambrožičevega dejanja sicer konkretneje ni želel komentirati, prav tako poslanca ne želi obtoževati, saj o njegovem ravnanju nima podrobnejših informacij, je pojasnil v izjavi za medije.