"Neštetokrat sem poskušal skočiti med ubežnike. Šli so ravno takrat, ko me ni bilo zraven. Sreča. Prvih 50 kilometrov sem pedala potiskal z močjo 314 vattov," je Grega Bole opisal uvodno uro trpljenja brez učinka. Med šesterico ubežnikov so bili velemojstri tovrstne prvine, ki najprej zahteva zmago v prvi uri napadov, da taktiki Skya ali pomočniki sprinterjev obupajo. V nadaljevanju je treba ohraniti največ energije v enakomernem ritmu. Na koncu velikokrat odloča predvsem glava in izostren občutek za tekmece.

Pierrick Fredrigo je s četrto zmago na Touru to že dokazal. "Očitno imam nad sabo majhno srečno zvezdo," je čutil kolesar ekipe francoske loterije s simbolom štiriperesne deteljice. "V begu je bilo veliko močnih kolesarjev, ki jih ni prav nič lahko premagati: Voeckler, Sorensen, Vande Velde. Čakal sem dovolj časa na svoj trenutek za napad. Ko sva ostala sama z Vande Veldejem, sem vedel, da moram čakati na sprint do zadnjih 200 metrov. To je lepo zadoščenje za tisto, kar se mi je dogajalo lani," je opisoval junak Paua 2012, medtem ko se je hitro spomnil na lani preboleno lymsko boreliozo (bolezen klopov).

Kristijan Koren je kot pomočnik Petra Sagana dobršen del dela že spravil pod streho na letečem cilju, ko je Slovak povečal prednost v boju za zeleno majico. Pred jutrišnjo prvo, mnogi pravijo tudi odločilno etapo v Pirenejih, bo danes še zadnji dan počitka. Legendarni vzponi Aubisque, Tourmalet, Aspin in Peyresourde, kjer bo v 197 kilometrih kar 60 kilometrov klanca s kar 5250 metri višinske razlike, bodo še bolj pomembni kot Alpe. Jani Brajkovič je tudi v včerajšnji etapi (20. mesto) dokazal, da ga noge zares dobro nesejo. Oči ima uprte v Vincenza Nibalija, ki ga omenjajo kot zelo nevarnega tekmeca nebeškemu paru iz Skya Wiggins - Froome. Belokranjec ve, da bo verjetno okoli Sicilijanskega "Morskega psa" najbolj pestro, če bodo le noge nesle. Brajkovič bo zelo pogrešal Kišerlovskega. Potem ko se je Američan Levi Leipheimer na spustu z Mur de Peguere ni mogel izogniti Brajkovičevemu pomočniku, ko je le ta Belokranjcu posojal obročnik z polnim zrakom in je zaradi poškodovane ključnice moral na žalost ter jezo Brajkoviča zapustiti Tour, je zelo oslabljena ekipa Astana vložila pritožbo na francosko policijo za neznanimi osebami, ki so z trosenjem žebljičkov v bistvu povzročili padec Rečana ter kasnejšo dramo in kaos.

"Mi ne moremo kar dopustiti, da bi ob takšni nesreči ostali ravnodušni. Kišerlovski bo dolgo okreval. Moramo nekaj storiti. Upam, da bodo storilce našli in tudi odgovarjali," je šef Bontempi pojasnil odločitev. Prav posebno je na to temo zagodrnjal rumeni Brad Wiggins: "Upam, da bodo našli vandale in jih poslali - v nogomet."