Ralph Lauren, znana hiša modnih in športnih oblačil, ki je eden od sponzorjev ameriškega olimpijskega komiteja, ima namreč v komunistični Kitajski nekaj tovarn. Vik in krik, ki so ga ob odkritju te zgodbe zagnali v Združenih državah, pa seveda ni politično-ideološke narave. Drži se ga lažni patriotizem in diši po volitvah.

Kako sicer razložiti, da bo ameriška ekipa poleg ralpha laurena v Londonu brez težav nosila čevlje nike in uporabljala računalnike apple, ki so oboji izdelani na Kitajskem? "Olimpijski komite naj se sramuje, uniforme bi morali zmetati na en kup in jih zažgati, nato pa začeti znova," je dejal Harry Reid, predsednik ameriškega senata in član demokratov. "Tudi če bi nase dali en sam kos oblačila, na katerem bi bilo z roko napisano ZDA, bi to bilo bolje," je še dejal razgreti senator, ki so mu pritegnili mnogi drugi člani kongresa iz obeh političnih taborov.

Iz Olimpijskega komiteja ZDA so odgovorili, da je žal prepozno. "Atleti so že v Londonu in začeli smo jim razdeljevati uniforme," je razjarjenim senatorjem in poslancem odgovoril Scott Blackmun, predsednik Olimpijskega komiteja ZDA. Blackmun je javnost prosil za razumevanje in poudaril, da je v nasprotju z mnogimi drugimi državami ameriški olimpijski komite vezan na sredstva, ki prihajajo od sponzorjev. Morda v bojazni, da bodo razgreti kongresniki zahtevali odpoklic ekipe, je dejal, da se športniki za olimpijske igre pripravljajo vse življenje. Ameriški kongres je za ta teden najavil zakonski ukrep, ki bo v prihodnje zagotavljal ameriškost olimpijskih uniform. Tudi Ralph Lauren, ki očitno želi ostati sponzor ameriške olimpijske ekipe, je že sporočil, da bodo uniforme za zimske olimpijske igre 2014 v celoti izdelane v Ameriki.

Dogodek je tudi v javnosti sprožil nekaj reakcij. Mia Farrow, igralka in zagovornica človeških pravic, je prek Twitterja spraševala, zakaj uniforme ne morejo biti izdelane v ZDA, nato pa se pridružila Reidu in zahtevala, da izdelano zažgejo.

Lonnie Kane, upraviteljica blagovne znamke Karen Kane za ženska oblačila, je dejala, da senator Reid očitno ne ve, kako danes potekajo posli. "Povsem razumem ponos do domovine in željo, da bi naši športniki nosili izključno v Združenih državah izdelana oblačila. Toda v globalnem gospodarstvu kaj takšnega ni več mogoče. Tudi v avtomobilu, izdelanem v Ameriki, je polovica sestavnih delov iz tujine," je povedala Kanova.

Reakcijo ameriških politikov gre razumeti kot del predvolilne kampanje, ki je s tem izbruhom stopila tudi na olimpijska tla. Ne ve se natančno, komu je prišlo na misel, da je olimpijske uniforme, ki jih že dolgo izdelujejo na Kitajskem, uporabil v boju za Belo hišo. Toda iracionalnemu izbruhu sicer izredno umirjenega predsednika senata je edino tako mogoče dodati nekaj smotrnosti. V razgretem predvolilnem boju za Belo hišo so delovna mesta eden najpomembnejših argumentov. S svojim domoljubnim izbruhom je Reid tokrat prehitel republikance, ki so bili tako prisiljeni, da tulijo z volkovi. Na 4. julij vsa ameriška veleposlaništva po svetu pripravijo sprejeme, ki jih tako kot olimpijski komite financirajo zasebni sponzorji. Le kaj bodo naredili takrat, ko bodo v ameriškem kongresu ugotovili, da njihovi veleposlaniki ne jedo ameriške, ampak v tujih rokah izdelane vroče pse in hamburgerje.