Spomnimo, pretekli teden so policisti kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje odvzeli prostost 49-letnemu Vladimirju Vodušku in 61-letnemu Stanislavu Gabercu, ki sta osumljena izsiljevanja.

Preberite tudi:

Foto: Vodušek kriminalistom prostovoljno izročil zahtevano dokumentacijo

Vladimir Vodušek in Stanislav Gaberc za mesec dni v pripor

Dve oškodovani podjetji

Predstavnik celjske policije Aleš Slapnik na današnji novinarski konferenci o oškodovanih osebah oz. družbah ni hotel govoriti. Pojasnil je, da sta osumljenca oškodovancema grozila, da bosta o njiju razkrila podrobnosti v medijih in jima tako povzročila škodo. Z izsiljevanjem oškodovancev, ki sta v začetku julija podala kazenski ovadbi zoper oba osumljenca, sta po mnenju Slapnika osumljenca želela pridobiti protipravno premoženjsko korist. Po neuradnih informacijah naj bi RHYDCON pred leti Uniorju izdal račun za storitve, ki pa niso bile opravljene.

Sicer smo o Uniorju kot domenvni žrtvi poročali v Dnevniku. Gorazd Korošec je nato sicer v preteklih dneh zanikal, da bi Voduška sploh poznal, zdaj pa se je zavil v molk in za pojasnila ni dosegljiv.

Vodušek je podjetjema ponudil sicer tri možnosti. Zahteval je 350 tisočakov, dal pa jima je celo možnost, da namesto denarja odkupita njegove terjatve v višini kar 160 tisoč evrov ali pa z njim skleneta oglaševalsko pogodbo.

Stiki in pogovori le dodaten dokaz

Po besedah Slapnika so med preiskavo izsiljevanja, ki še poteka, uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Vse do četrtkove aretacije osumljencev so kriminalisti ugotovili, da sta Vodušek in Gaberc opravila več pogovorov in imela več stikov, ki so dodatno potrdili izvrševanje kaznivega dejanja izsiljevanja. Vodušek naj bi tako v pogovorih zahteval, da se plačilo izvrši čim prej. Dogovorjeno je bilo, da do predaje denarja pride že 12. julija, ko bi mu pooblaščenec izsiljevanega podjetja izročil 50.000 evrov, ostali dogovorjeni znesek v višini 100.000 evrov pa bi mu izročil v naslednjih dneh.

V četrtek so tako celjski kriminalisti na Trojanah ob predaji denarja odvzeli prostost Vodušku, po nekaj urah pa tudi Gabercu. Pri obeh osumljencih so kriminalisti opravili osebne in hišne preiskave ter preiskave osebnih vozil. Pri hišnih preiskavah so bili zaseženi mobilni telefoni, osebni računalniki ter več pogodb in računov, ki se kot materialni dokazi nanašajo na izvršitev kaznivega dejanja izsiljevanja. Prav tako so kriminalisti Vodušku zasegli denar, ki naj bi ga prejel pri izsiljevanju.

Zoper Voduška in Gaberca je celjski preiskovalni sodnik v soboto odredil enomesečno pridržanje, zagrožena kazen za izsiljevanje pa je od enega do osmih let zapora.