Predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant predlaga nekatere spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ tako, da znižanja pokojnin tistih, ki se plačujejo iz proračuna, ne bi bila tako drastična, je povedal pred kolegijem pri predsedniku vlade Janezu Janši.

Rešitev bi lahko padla v septembru

Virant predlaga, da koalicija v prvi fazi parlamentarnega postopka podpre opozicijsko novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, v drugi obravnavi pa z dopolnili koalicije v DZ sprejmejo kompromisno rešitev. Rešitev bi lahko po njegovem mnenju padla v septembru.

Tako kot DeSUS namreč tudi DL predlaga popravke zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerimi bi popravili nekatere reze v pokojnine. Virant ocenjuje, da so v nekatere pravice upokojencev preveč drastično posegli, saj da so na drugih področjih z zakonom posegali manj. Tudi predlog opozicije, ki predlaga odpravo teh ukrepov, se mu zdi preveč radikalen. Zato bo treba po Virantovih besedah poiskati kompromis.

Virant pričakuje razumno, sredinsko rešitev. "Če bosta SDS in NSi na eni strani z vztrajanjem pri obstoječem stanju ali pa PS in SD z radikalno rešitvijo na drugi strani, se ne bo nič popravilo," ugotavlja Virant in dodaja, da bodo to plačali upokojenci. Predlog SD in PS se mu zdi preveč radikalen, saj gre po njegovih besedah res za pokojnine z drugačnih statusom kot so tiste, ki se izplačujejo iz pokojninske blagajne.

Erjavec vztraja na tem, da se popravijo vse krivice

DeSUS po besedah predsednika stranke Karla Erjavca vztraja na tem, da se popravijo vse "krivice, ki so bile storjene z zakonom, zlasti upokojencem, ki prejemajo pokojnine iz proračuna". DeSUS ocenjuje, da je nekatere kategorije upokojencev varčevalni zakon zajel neupravičeno.

Gre za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa imeli zunaj Slovenije. Nekatere nedoslednosti so po mnenju stranke narejene v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja, zlasti zahtevajo enakopravno obravnavo žrtev vojnega nasilja. Tisti borci, ki so aktivno sodelovali v narodnoosvobodilni vojni, pa po ocenah DeSUS ne bi smeli čutiti ukrepov.

Ob vprašanju podpore opozicijski noveli pa Erjavec odgovarja, da se zaenkrat pogovarjajo o popravkih zakona za uravnoteženje javnih financ s predlogi koalicije. Če to ne bo mogoče, pa bodo razmišljali tudi o morebitni podpori opozicijski noveli.

Minister za delo Andrej Vizjak je sicer že opozoril, da je pri pripravi zakona sodelovala cela koalicija. Erjavec ob tem ocenjuje, da gre "malce za sprenevedanje". Po njegovih besedah so jim pojasnili, da bodo znižane samo privilegirane pokojnine, danes pa ugotavljajo, da so se zgodile napake. Erjavec upa, da so bile te posledice hitenja in so bile nenamerne.

DeSUS tako predlaga dopolnitev varčevalnega zakona, ki bi ga čim prej sprejeli po nujnem postopku.

"Nekaj se bo treba dogovoriti"

Vizjak je sicer že ocenil, da bi predlogi DeSUS pomenili okoli 30 milijonov evrov finančnih posledic, ob čemer je pozval k alternativnim rešitvam. "To je provokativno," pa na tak poziv odgovarja Erjavec. Kot je dejal, se mora vlada skupaj dogovoriti, ob čemer je prepričan, da so še rezerve in se lahko "najdejo dodatni milijoni".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na vprašanje kompromisa ocenjuje, da se bo verjetno "treba nekaj dogovoriti". Tanko sicer vnaprej ne ocenjuje, kakšne bi lahko bile rešitve glede pokojnin. Je pa spomnil, da je bil varčevalni zakon sprejet, tudi s podporo ostalih koalicijskih strank in bo tako tudi za spremembo potrebno koalicijsko soglasje.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je pred sestankom dejal le, da morajo poiskati kompromis in "narediti kakšne korak nazaj". S kakšno rešitvijo bi se strinjal, pa še ni konkretno odgovoril.

Poslanec NSi Jožef Horvat pa je na vprašanje pokojnin odgovoril s povzetkom izjave vodje poslancev DeSUS Franca Jurše o definiciji pokojnine. "Pokojnina je tista pravica, ki izhaja iz plačanih prispevkov," je Juršo povzel Horvat in dodal, da je to prava definicija. V NSi po njegovih besedah menijo, da ni treba glede pokojnin nič spreminjati.