Ponovno se je torej zgodil scenarij, ki smo mu priče že vsaj zadnjih pet let, saj bo tudi letos pred vrati vrtcev ostalo več kot 1750 zavrnjenih otrok. Ti so se zdaj znašli na čakalnem seznamu.

Izmed vseh teh otrok je 282 takih, ki so že vsaj dve leti stalno prijavljeni v Mestni občini Ljubljana in s tem izpolnjujejo najpomembnejši občinski kriterij za vpis v vrtec. In od teh 282 otrok je vsaj 91 otrok takih, za katere lahko sklepamo, da nujno potrebujejo vrtec, saj so starši na vlogi označili, da se strinjajo z vključitvijo v kateri koli ljubljanski vrtec, kjer se bo pač sprostilo prosto mesto. Število zavrnjenih otrok je podobno kot lani.

Naveličani čakanja so našli druge rešitve

Tako kot v preteklih letih pa tudi letos vsi starši niso sprejeli ponujenega prostega mesta v vrtcu. Doslej je 124 staršev otrok, ki so prosto mesto v ljubljanskem vrtcu dobili, že odpovedalo vpis. Ti otroci zdaj v skladu z določili zakona o vrtcih niso uvrščeni na centralni čakalni seznam.

Potem ko so ti starši odstopili od vpisa v vrtec, je Mestna občina Ljubljana prosta mesta ponudila otrokom, ki so mesto v vrtcu za las zgrešili in so uvrščeni najviše na čakalni seznam. A kaže, da so nekateri starši medtem že obupali in našli drugo obliko varstva, saj je kar 49 staršev otrok zavrnilo na novo ponujeno mesto v vrtcu. Toda nasprotno od staršev, ki so jih v vrtcih povabili k vpisu in so od vpisa formalno odstopili, otroci, ki so že bili na čakalnem seznamu, tudi po zavrnitvi prostega mesta tam ostajajo in čakajo ponudbo drugega prostega mesta v drugem vrtcu. To jim jamči zakon o vrtcih, tako da so vrtci dolžni vsakokrat ob sprostitvi mesta to ponuditi staršem otrok najviše na seznamu in nato na njihovo odločitev čakati do 23 dni, v tem času pa prostega mesta ne morejo ponuditi drugi družini, je že lani povedala vodja oddelka za predšolsko vzgojo Marija Fabčič. Zavrnitev po zakonu namreč ni enaka odstopu od vpisa, pojasnjujejo na občini, kjer se že nekaj časa zavzemajo za spremembo zakona o vrtcih.

Za zdaj pa določila zakona in zavračanje prostih mest staršev otrok, ki so najviše na seznamu, praktično onemogočajo otrokom, ki so niže na seznamu, da sploh pridejo do vrtca. Tako so lani vrtci kar 18 otrokom, ki so bili na čakalnem seznamu najviše, v treh mesecih po vpisu ponudili skupno 29 prostih mest, vendar so jih ti starši vsa po vrsti zavrnili.

Septembra vrtci dražji

Da bi na občini v najkrajšem možnem času zagotovili vrtec čim večjemu številu otrok, ponovno načrtujejo objavo razpisa za podelitev koncesije, ki pa je že dvakrat splavala po vodi, saj zasebnikov občinska koncesija preprosto ne zanima. Na minula dva razpisa se ni prijavil nihče. Poleg tega bodo na občini nadaljevali tudi pospešeno odpiranje novih enot, kot so prostorsko stisko blažile minula leta. Letos tudi predvidevajo, da bodo preuredili materinski dom v Trnovem in tam pridobili prostore za dva dodatna vrtčevska oddelka.

Naj ob tem omenimo, da bo s septembrom starše po žepu udarila še podražitev vrtčevskega varstva, kar so potrdili mestni svetniki na seji minuli teden. Plačilo staršev se bo v povprečju povišalo za skoraj enajst odstotkov, kar na občini utemeljujejo s povišanjem cen materialnih stroškov, še zlasti energentov. Povišanje cen bo nekatere starše prizadelo precej bolj kot druge, najbolj ga bodo občutili tisti, ki se uvrščajo v najvišji dohodninski razred in so torej že doslej plačevali najdražji vrtec. Nova polna cena programa v prvem starostnem obdobju, ki je sicer ne plačuje nihče, saj za vse starše veljajo občinski popusti, bo znašala 485 evrov, kar je 2,3 odstotka več kot doslej, v drugem starostnem obdobju pa 346 evrov, kar je 3,3 odstotka več kot doslej. Ob tem bodo na občini znižali tudi občinske popuste, s katerimi nekoliko omilijo ceno vrtca.