Sodišče je odkrilo postopkovne napake ministrstva, ki da je bistveno kršilo pravila upravnega postopka že v fazi presojanja zakonskih pogojev za uvedbo postopka obnove zoper mestno občino, poroča Delo.

Carinska uprava bi lahko vrnila denar

Zato je sodišče odpravilo sklep ministrstva in mu ga vrnilo v ponovni postopek, pri čemer upravno sodišče ni presojalo, ali je mestna občina dejansko v svoji prijavi na razpis navedla dva netočna podatka. Ker na ljubljanski občini niso želeli vrniti dela denarja od skupno 9,4 milijona evrov z razpisom dodeljenih sredstev, je carinska uprava minuli mesec že zarubila zahtevani znesek skupaj z obrestmi. Če bo ministrstvo ob ponovni presoji ugotovilo, da mestna občina ni naredila nobene napake, bo carinska uprava občini vrnila zarubljeni denar. Če bi ministrstvo ponovno odločilo, da je občina navajala napačne podatke, pa je župan Zoran Janković že napovedal, da se bo mesto ponovno obrnilo na sodišče.

Grozi tudi odvzem evropskih sredstev

Omenjeni javni razpis je že pred nekaj meseci vzela pod drobnogled tudi evropska komisija, saj naj bi 85 odstotkov sredstev zanj zagotovila ravno bruseljska blagajna. Komisija je po tistem, ko je prejela zahtevek za povrnitev 6,4 milijona evrov evropskih sredstev, od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo zahtevala dodatna pojasnila in dokazila. Želela je preveriti sum resnih nepravilnosti v zvezi s projektom Stožice, njegovimi skupnimi stroški, načinom izbora na javnem razpisu in s skladnostjo s pravili o državni pomoči.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so po dveh mesecih od poziva evropske komisije pripravili dodatna pojasnila in napovedali, da bodo komisiji ta "skrben odgovor" posredovali v nekaj dneh. O vsebini dopisa na ministrstvu niso povedali ničesar, zgolj to, da gre za odgovor interne narave. Ko bo evropska komisija podrobno preučila odziv ministrstva, se bo odločila, ali bo sprostila denar iz Bruslja.