V zadnji dirki zgoščenega sporeda štirih junijskih in julijskih evropskih preizkušenj (Velika Britanija, Nizozemska, Nemčija, Italija) je največ dobil Lorenzo, izgubil pa Casey Stoner. Avstralec je po zmagi v Assnu in odstopu na Sachsenringu tokrat po številnih težavah pristal le na osmem mestu ter tako še povečal zaostanek za najboljšima v boju za obrambo naslova prvaka.

Le na startu je bil v ospredju Dani Pedrosa, Lorenzo pa je potreboval le nekaj zavojev, da se je prebil na prvo mesto. Yamahin dirkač se je začel hitro oddaljevati, Pedrosa pa je imel več dela z Andero Doviziosom, ki se je tudi prebil pred njega. Po nekaj krogih je Španec sicer pridobil drugo mesto, vendar se je do takrat Lorenzo že toliko oddaljil, da napad ni bil več mogoč.

Slabšo dirko je imel Stoner, po slabem startu se je boril s Hectorjem Barberajem, sredi dirke pa je zapeljal v pesek in dokončno izgubil stik z najboljšimi. Medtem ko je bilo prvo mesto oddano, ob koncu dirke pa tudi drugo, saj sta Španca v petsekundnem razmaku vozila zanesljivo, pa je bilo v zadnjih krogih bolj zanimivo v boju od tretjega do šestega mesta. Pet dirkačev je bilo nazadnje v dobrih dveh sekundah, najboljši med njimi pa Andrea Dovizioso, ki je tako poskrbel za navdušenje domačih navijačev. Tik pod stopničkami je ostal vse hitrejši Nemec Stefan Bradl, domači junak Valentino Rossi se je prebil na peto mesto, šesti je bil Britanec Cal Crutchlow, sedmi pa Američan Nicky Hayden.

"Vedel sem, da bo težko. Želel sem se čim prej oddaljiti od Danija, po desetih krogih pa je bilo nekoliko lažje, ker sem imel malo večjo prednost, tako da sem lahko mirno končal dirko," je peto letošnjo zmago pospremil Lorenzo. Njegov rojak je priznal, da je razmišljal o zmagi, a je imel nato več dela z bojem za drugo mesto: "Ko me je po startu prehitel še Dovizioso, sem bil kar presenečen. Potreboval sem nekaj krogov, da sem prišel nazaj, takrat pa je Lorenzo že ušel. Nanizal sem nekaj dobrih časov, a je bil Lorenzo že predaleč."

Skupno je zdaj Lorenzo na prvem mestu v SP s 185 točkami, Pedrosa jih ima na drugem 166, Stoner na tretjem pa 148. Danes tretjeuvrščeni Dovizioso je nekoliko zmanjšal zaostanek za Avstralcem, a je s 108 točkami daleč od boja za naslov.

Iannone zmagal v razredu moto2, Marquez peti

Italijan Andrea Iannone je bil v domačem Mugellu najhitrejši v razredu moto2, drugi je bil z le devetimi stotinkami zaostanka Španec Pol Espargaro, tretji pa Švicar Thomas Lüthi, ki tudi ni zaostal veliko, le 89 stotink. Skupno je v vodstvu ostal danes peti Španec Marc Marquez s 163 točkami, gneča pa je od drugega do četrtega mesta, kjer so v razmaku šestih točk Espargaro, Iannone in Lüthi.

Vinalesu zmaga v najšibkejšem razredu

Uspeh Špancev je v najšibkejšem razredu moto3 dopolnil Maverick Vinales, ki je premagal domačina Romana Fenatija in Nemca Sandra Corteseja. Tudi tu so bile razlike majhne, od prvega do tretjega mesta le 71 stotink. Skupno pa s 164 točkami vodi Cortese, današnji zmagovalec Vinales zaostaja devet točk.

Sezona se bo čez 14 dni nadaljevala s klasično preizkušnjo v ameriški Laguni Seci, kjer pa bodo nastopili le dirkači elitnega razreda motoGP, tisti iz moto2 in moto3 pa bodo že začeli poletne počitnice.