V skupni razvrstitvi ni prišlo do bistvenih sprememb. Še naprej vodi Bradley Wiggins (Sky) iz Velike Britanije, Jani Brajkovič, ki je v cilj prišel v času zmagovalca na 13. mestu, pa je na visokem osmem mestu.

Po zaključku alpskega dela Toura je imela karavana kolesarjev danes nekoliko mirnejšo etapo pred novimi zahtevnimi preizkušnjami v Pirinejih. Ob obali sredozemskega morja so si kolesarji odpočili utrujene noge, o zmagi pa je pričakovano odločal ciljni sprint. Pred tem je večino etape narekovala skupina osmih kolesarjev, ki si je v določenem trenutku pred glavnino nabrala že več kot deset minut prednosti, vendar pa v zaključku etape ni ostala skupaj.

Močan veter, ki so ga kolesarji občutili, ko so se približali sredozemski obali pri Montpellierju in ki je v sunkih dosegal tudi 50 kilometrov na uro, je razbil vodilno ekipo, glavnini je postopoma ujela ubežnike, nazadnje Michaela Albasinija in Aleksandra Vinokurova dobra dva kilometra pred ciljem, tako da so se lahko za zmago udarili specialisti za sprinte.

Odlično formo pred olimpijskimi igrami, kjer strokovnjaki napovedujejo podoben razplet kot v tokratni etapi, je pokazal Andre Greipel, ki je ob odličnem delu ekipe Lotto prišel do tretje etapne zmage na letošnjem Touru in tako povečal vodstvo v točkovanju za zeleno majico. "Ekipa je odlično opravila svoje delo, saj je ujela ubežnike, tako da sem se lahko na koncu podal v sprint. Postavil sem se za kolo Sagana, ker sem vedel, da bo močan v sprintu, ter ga v zadnjih metrih tudi prehitel," je po zmagi povedal 30-letni Greipel.

Ostali trije slovenski predstavniki so se držali v ozadju; Borut Božič (Astana) je osvojil 80. mesto, Kristijan Koren (Liquigas) in Grega Bole (Lampre) pa sta bila 116. oz. 145.