"Vsakokrat, ko sem prišel v Slovenijo, je name naredil globok vtis napor, s katerim si je mlada, neodvisna država prizadevala izboljšati upravljanje dežele, zagotoviti veljavnost človeških pravic in krepiti razvoj demokratičnih institucij", je včeraj med razgovorom s skupino novinarjev dejal generalni sekretar ZN.

Ko bo 19. julija v večernih urah iz Kitajske priletel v Ljubljano, bo to že njegov deseti obisk v Sloveniji. V poznih devetdesetih letih, le nekaj let zatem, ko je utihnila dolga bratomorna vojna, je Ban Ki Moon postal južnokorejski veleposlanik na Dunaju z mandatom za Slovenijo. Leta 2008 je našo državo prvič obiskal kot generalni sekretar ZN. Zaradi tega ni presenečenje, da tudi zdaj, ko pripravlja svoje prvo potovanje po vseh šivih razpadle Jugoslavije, svojo pot začenja prav v Ljubljani. Slovenija, danes polnopravna članica Nata in Evropske unije, je model, ki ga bo ponujal tudi svojim sogovornikom v Zagrebu, Beogradu, Prištini, Skopju in Sarajevu, je včeraj dal razumeti generalni sekretar ZN.

Vsaka država si mora prizadevati za uveljavljanje človekovih pravic

Med svojim obiskom v Ljubljani, ki bo trajal manj kot 24 ur, se bo Ban Ki Moon sestal s predsednikom republike Danilom Türkom, predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom. "Slovenija letos praznuje 20.obletnico članstva v ZN, kot članica Varnostnega sveta pa je naši organizaciji dala pomemben prispevek", je dejal generalni sekretar in podčrtal, da si je naša država z dejavnostjo v preteklosti okrepila status in vlogo v mednarodni skupnosti. Toda ko je odgovarjal na vprašanja o Sloveniji, izkušeni diplomat ni pozabil omeniti, da si mora vsaka evropska država bolj prizadevati za uveljavljanje človeških pravic in socialne ter ekonomske zaščite romske manjšine in razseljencev. Tudi na vprašanje o tem ali lahko potrdi govorice, da bo slovenski predsednik republike kandidiral za njegovega naslednika na položaju generalnega sekretarja ZN, je Ban Ki Moon odgovoril diplomatsko. "Veste, pravkar mi je začel potekati moj drugi mandat in pred mano so še štiri leta in šest mesecev službe. Mogoče je nekoliko prezgodaj, da bi se pogovarjali o mojemu nasledniku", je dejal, nato pa dodal, da bo podprl tistega kanditata, ki se bo izkazal z integriteto in sposobnostjo vodenja na temelju idealov in obvez, ki izvirajo iz statuta ZN.

Med svojim obiskom na Balkanu bo Ban Ki Moon obiskal tudi Srebrenico. "Medtem, ko je Srebrenica trpela, ji nismo bili sposobni nuditi pomoči. Bojim se, da bo ta tragedija za večno ostala na naši vesti. To je razlog mojega obiska v tem nesrečnem kraju. Zagotoviti moramo, da se takšni zločini nikoli več ne bodo ponovili", je dejal generalni sekretar. S podobnimi besedami je opisal tudi vlogo mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju Jugoslavije (ICTY). Dejal je, da je sodišče v Hagu enkrat za vselej vzpostavilo pravila za odgovornost in pregon vojnih zločincev in povzročiteljev genocidov. Generalni sekretar je zanikal, da na ZN skušajo vplivati, da bi delo ICTY zaključili predčasno. "Sodišče v Hagu bo svoje delom opravilo do konca 2014", je včeraj dejal Ban Ki Moon.

Napeto pričakovanje v Beogradu in Prištini

Obisk generalnega sekretarja z največjo napetostjo pričakujejo v Beogradu in Prištini. Beograjski kolegi so včeraj v uradu generalnega sekretarja vrtali s vprašanji o namenu njegovega obiska na Kosovu. Dopisnik iz Prištine pa je svojim skrbskim kolegom vrnil s vprašanjem o nacionalistični izjavi Vuka Jeremića, srbskega zunanjega ministra in bodočega predsednika generalne skupščine ZN. Tudi ta dva problema je Ban Ki Moon obšel s spretnimi odgovori. Prvega s trditvijo, da je kot generalni sekretar odgovoren za enote Unmika, ki se jim na Kosovu izteka mandat. Jeremićevo izjavo, češ, da bo Kosovo vstopilo v Združene Narode samo "prek njegovega trupla", pa je ocenil za zasebno. Dodal je, da bo srbski minister, ko bo jeseni prevzel funkcijo predsednika generalne skupščine ZN, imel dosti manj pravice do svobodnega izražanja.