Farmacevtsko podjetje Ipsen denimo išče magistra prava, ekonomije, političnih ved ali mednarodnih odnosov, ki ga zanima praksa v oddelku za odnose z javnostmi v Parizu. Prednost imajo kandidati, ki znajo francosko, zadolžitve izbranih kandidatov pa bodo dnevno spremljanje razvoja politike EU, analiza izbranih člankov, pomoč pri pripravi izjav za javnost, predstavitev sporočil ipd., organizacija srečanj in sodelovanje na raznih srečanjih. Rok za prijavo je 15. september.

Svetovalca za odnose z javnostmi išče tudi podjetje Miller and Meier Consulting iz Berlina, kjer bodo septembra za polni delovni čas zaposlili nekoga, ki ima vsaj tri leta izkušenj s področja politike in svetovanja, odlično zna angleško in nemško, hkrati pa zelo dobro pozna dogajanje v politiki. Rok za prijavo je 20. julij. Podjetje sprejema tudi prijave za prakso, a le za kandidate z opravljenim magistrskim študijem.

Diplomanti novinarstva, političnih ved ali evropskih zadev, ki dobro poznajo dogajanje v EU in jih zanima področje človekovih pravic, lahko zagrabijo priložnost, ki jo ponuja Inclusion Europe, skupna evropska organizacija nacionalnih združenj za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Mladi diplomant bo med šestmesečno delovno izkušnjo v mednarodnem okolju v Bruslju za 800 evrov mesečno pripravljal različne publikacije in dogodke, sodeloval na srečanjih z različnimi evropskimi institucijami, pisal članke in poročila, urejal spletne strani itd. Začetek prakse, če bo mogoče, je 1. avgusta, rok za prijavo pa je 15. julij.

Šestmesečno prakso na področju komunikologije ponuja tudi EUROCITIES, združenje več kot 130 evropskih mest. Praksa se bo začela septembra, pogoji za prijavo pa so zelo dobro znanje angleškega in francoskega jezika. Zadolžitve, ki jih bo imel praktikant, so pomoč pri pripravi dogodkov, predvsem letne konference, pomoč pri oblikovanju publikacij in ažuriranje spletne strani. Praksa je neplačana, praktikant pa prejme mesečno nadomestilo v višini 200 evrov. Motivacijsko pismo in življenjepis lahko zainteresirani pošljejo do 20. avgusta.

Tudi največja mednarodna nevladna organizacija za boj proti korupciji Transparency International mladim diplomantom prava ponuja možnost za prakso v njihovem sekretariatu v Berlinu. Začetek šestmesečne prakse bo 1. septembra, praktikant pa bo prejemal 400 evrov mesečnega nadomestila. Rok za prijavo je 22. julij.

Diplomanti arhitekture, ekonomije, političnih ali družbenih ved ter radijske produkcije, ki so mlajši od 32 let in bi nekoč radi delali v OZN, pa se bodo decembra lahko udeležili testiranja za zaposlovanje mladih strokovnjakov v sistemu OZN (Young Professional Programme - YPP) na nižjem profesionalnem nivoju. Nacionalno testiranje je sestavljeno iz pisnega dela in intervjuja. Pisni del bo potekal v 5. decembra v Ljubljani, in sicer za področja: arhitektura, ekonomija, informacijska tehnologija, politične vede, radijski producent, socialne zadeve. Pogoj za opravljanje testov je tekoče znanje angleščine ali francoščine. Rok za prijavo je 12. september. Več informacij je na spletnem mestu https://careers.un.org/lbw/home.aspx?viewtype=NCE.

Več informacij o posameznih priložnostih za delo najdete na spletnem mestu www.eurobrussels.com/job_display.