Če bi se prevalil čez ta peklenski prvi del, bi se na ravnini obdržal ob Millarju, Špancu Martinezu, Francozoma Peraudu in Gautierju ter Rečanu Robertu Kišerlovskemu (Astana), ki jim je potem glavnina z nebeškimi gospodarji ekipo Sky dovolila debele minute prednosti in medsebojni boj za slavo dneva.

Kot izredno vsestranski kolesar ima vse kvalitete, da bi Slovenijo in sebe vpisal v zgodovino. Denimo Kišerlovski, ki zelo simpatizira s Slovenci, je bil, utrujen po dveh dneh bežanja, le peti, nagrajen z lovoriko najbolj borbenega. Nagrado osmoljenca ne podeljujejo. "Ja, res bi lahko rekel, da sem beg naredil. Stik sem izgubil tik pod vrhom Granierja. Nisem imel prave sreče. Kljub vsemu sem zadovoljen, da mi gre tako dobro. Ni lahko biti zraven vsak beg dva dni zapored, " je opisal Kristijan Koren, ki se je potem podredil Petru Saganu v boju za zeleno majico na letečem cilju. Slednjemu je šlo na roko tudi "vijuganje" konkurenta Avstralca Gossa v ciljnem šprintu za šesto mesto, zaradi česar so ga komisarji UCI kaznovali z zamenjavo uvrstitev navzdol. Koren sicer pravi, da bo njihov prvi mož in konkurent Skyu Vincenzo Nibali zagotovo napadel. V nedeljo?

Namesto Korena, ki je po tipu zelo podoben kolesar, a z manjšo kilometrino, bolj umirjeno in bolj belo športno biografijo, je zaključek petih ubežnikov pripadel Škotu Davidu Millarju (Garmin). "Priznam, sem ex-dopingaš. Vendar sedaj sem čist in na to sem ponosen," David Millar ni skrival po zmagi, da ima zares pestro športno zgodbo za sabo. Zapisano v knjigi. Je eden redkih, ki se je o pretekli dobi "medicinskega" kolesarstva popravljanja krvi z EPO, v kateri je slavil tudi tri etape na Touru (2000-2003) ter oblekel vse majice na Touru, spovedal odkrito. Po dveletnem počitku do 2006 se je vrnil, a nekdanjo slavo je krpal z zmagama na Giru in Vuelti. Včerajšnje na Touru pa je bila še posebno blagodejna za dušo spreobrnjenca in zagrizenega antidopinškega agenta. Mimogrede, prav on je z pritožbo na CAS dosegel, da nekdanji grešniki lahko nastopajo na olimpijskih igrah v Londonu in Millar se tega že veseli.

V četrtek je bil prav Millar glavni "kurjač", da je svet preko tviterja izvedel, kako se glede vlog, zaslug in zapostavljenosti prepirajo spremljevalke glavnih mož v ekipi Sky. "Vojna v ekipi Sky," je zapisal. Vodonoša Chris Froome je namreč z napadom tik pod vrhom Le Toussuira (v trenutkih, kjer je Brajkovič že sledil v svojem ritmu) dal preprosto vedeti, da je celo močnejši od rumene majice, a pravila v najbogatejši ekipi so jasna in so ga hitro ustavili. Njegova spremljevalka Michelle Cound, lepa, kot je za najbolje plačanega vodonosca seveda jasno, je ob pohvali tvitnila, da je razočarana. "Če iščete zvestega psa, je to Froome. Kakovost, ki jo lahko cenite. Vendar zlorabljen s strani drugih," je pripomnila, nakar sta se oglasili še Wigginsova žena Catherine, da sta nesebična profesionalca pač Porte in Rogers, s čimer je Frooma izpustila. Žensko poznavanje kolesarstva pa je začilila še Cavendisheva spremljevalka Peta Todd. Šef ekipe Sky je bil po etapi dolgo v klubskem avtobusu, strateg Sean Yates pa je potem pripomnil, da ekipa ne bo spreminjala strategije - da bi dirkala na prvo in drugo mesto: "To bi bilo vrtenje kolesa sreče z ruleto. Ne bomo delali nekaj kar v kolesarstvu ne deluje."

V današnji ravninski etapi se obeta šprint, če bo le ekipa Orica GreenEdge dovolj močna. V nedeljo se bo z dvema vzponoma prve kategorije v drugem delu, a z ciljem v dolini, znova začenja bitka med "generali". "Dirka je še zelo dolga. Gledam proti najboljši peterici," je vse misli usmeril osmouvrščeni Jani Brajkovič, ki se je v kraljevski etapi po njegovih statističnih podatkih vožnje vseskozi izogibal "rdečemu" polju. Z skokom pred Wigginsa pa je le ohranil sicer zelo enakomeren visok ritem, da ga je posebej pohvalil tudi njegov svetovalec pri vadbi Dirk Friel. Visok ritem mu ni delal težav niti včeraj, saj je bil povsem spredaj kot 16. Njegov zvesti pilot pa je bil znova le Borut Božič.