Kateri poslanci so dali podpise pod predlog za ustavno spremembo referendumske ureditve, danes v DZ še niso pojasnili. V SDS in Državljanski listi so že v četrtek povedali, da bodo njihovi poslanci prispevali svoje podpise za začetek postopka za to ustavno spremembo. V DeSUS in SD so potrdili, da so podpise že oddali, prav tako v SLS. V tej stranki so sicer pojasnili, da se je pod predlog podpisalo pet od njihovih šestih poslancev.

Na začetku kazalo bolje

Pod predlogom ni podpisov NSi, ne podpisov poslancev Pozitivne Slovenije (PS). Počakali bodo namreč, da se sestane parlamentarna ustavna komisija in imenuje posebno strokovno skupino, ki se bo opredelila do predloga.

Predsednik SD Igor Lukšič je v četrtek pojasnil, da so v stranki za začetek postopka glede te ustavne spremembe, imenovanje strokovne skupine in s tem za nadaljevanje postopka.

Glede podpore predlogu ustavne spremembe referendumske ureditve je sicer v samem začetku kazalo bolje, kot pri podpori drugim ustavnim spremembam. Večina parlamentarnih strank z izjemo NSi, ki nasprotuje kvorumu, je namreč že dosegla načelno soglasje glede tega predloga. Med drugim je dogovorila vsebine, o katerih ne bi smeli odločati na referendumu, s kompromisom pa tudi določitev 35-odstotnega kvoruma za veljavnost referenduma.

Pozneje si je glede podpore tej ustavni spremembi premislila PS, ki bi predlog sicer podprla, a predlaga, da bi vstopil v veljavo leta 2015. Za druge stranke je tak predlog nesprejemljiv.

Na načelni ravni v DZ zagotovljenih 58 poslanskih glasov

Za sprejem predloga omenjene ustavne spremembe je tako v DZ vsaj na načelni ravni zagotovljenih 58 poslanskih glasov, kar je dva premalo. NSi, ki predlogu nasprotuje zaradi kvoruma, bi tako lahko postala jeziček na tehtnici. Predsednica te stranke Ljudmila Novak je parlamentarnim strankam poslala pismo, v katerem je sporočila, da se NSi zavzema za zaostritev pogojev za sklic oziroma zahtevo referenduma, v tem primeru pa dopušča možnost podpore tej ustavni spremembi.

Predsednik DZ Virant je predlog za ustavno spremembo poslanskim skupinam posredoval v ponedeljek, podpise pa pričakoval do četrtka, vendar je ta rok na željo nekaterih poslanskih skupin podaljšal do danes.