Ponedeljek, 16. julija

Trije parlamentarni odbori bodo opravili razpravo o preostalih šestih zakonih, ki jih bo državni zbor prihodnji teden sprejemal po hitrem postopku. Z večino njih vlada spreminja predpise o varstvu okolja, o prostorskem načrtovanju, o umeščanju projektov državnega pomena v prostor in o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Začenja se 8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo v Ljutomer pripeljal okoli 35 celovečernih in 40 kratkih filmov, festivala pa se bo udeležilo tudi okoli 30 posebnih gostov. Letošnji častni gost festivala in prejemnik hudega starega mačka za življenjsko delo bo srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković.

Začenja se metliški festival Teden kulture na placu, ki je letos prejel najvišje državno priznanje za dosežke na področju popularizacije mladinskega dela. Brezplačni festival bo do 22. julija poskrbel za oživitev Partizanskega trga v Metliki in ponudil pester program ustvarjalnih delavnic ter zabavno-kulturnih večerov.

Torek, 17. julija

Državni zbor začenja že 16. izredno zasedanje, na katerem naj bi potrdili več kot ducat zakonov. Med drugim bodo sprejeli sporni zakon o državnem holdingu, s katerim bo gospodarjenje s približno 10 milijardami evrov knjigovodske vrednosti državnih podjetij in ne ve se natančno, koliko milijardami bančnih izgub, prešlo praktično neposredno v roke vlade. Premier Janša je napovedal, da bodo poslanci na tem izrednem zasedanju glasovali tudi o predlogu ustavne komisije, da se fiskalno pravilo zapiše v ustavo, in o predlogu ustavne komisije, da državnega sveta ne bi črtali iz ustave. Izredno sejo naj bi končali konec tedna.

V okviru Festivala Ljubljana bo na ogled Kogojeva opera Črne maske, ki je premiero doživela januarja letos, nastala pa je v koprodukciji Opere in baleta SNG Maribor, javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Četrtek, 19. julija

Festival Ljubljana bo gostil Béjart Ballet iz Lozane, ki bo izvedel baletni triptih Cantata 51, Sinkopa in Posvetitev pomladi.

Nogometaši Mure in Olimpije bodo igrali v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Mura bo na prvi tekmi gostila CSKA iz Sofije, Olimpija pa Tromso.

Petek, 20. julija

V Ljubljani se začenja festival Dobimo pred Škucem, ki bo obiskovalcem ponudil sklop brezplačnih kulturnih večerov. Namen festivala - že deseto leto zapored - je s kvalitetnimi kulturnimi dogodki raznovrstnih umetniških zvrsti dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru prestolnice.