Če dvotretjinske večine ne bo pri fiskalnem pravilu, je ne bo niti pri drugih ustavnih spremembah, je Pahor ocenil ob predstavitvi kandidature za predsednika republike. Stališče SD je pri tem drugačno, kar pa je po Pahorjevih besedah eden od razlogov, da ga je Igor Lukšič nasledil na vrhu stranke.

"Ni mogoče vedno znova reči kasneje"

"Tri sosednje države, Italija, Avstrija in Madžarska, imajo to pravilo zapisano v ustavi. Kaj dela Slovenijo tako posebno, da tega ne bo zapisala v ustavo, če imamo njimi primerljiv pravni red?" se je vprašal Pahor. To bi bil, pravi, "samo znak domači in tuji javnosti, da želje po finančni disciplini ne jemljemo tako resno, kot je zapisano v fiskalnem paktu".

"To sporočilo ne sme priti v evropsko politiko in ne biti del sporočil, ki gredo iz Slovenije na finančne trge," je posvaril. Povedal je, da je od veleposlanikov seznanjen s tem, da evropski politiki slovenske politike vedno znova sprašujejo po zapisu fiskalnega pravila v ustavo. "Ni mogoče vedno znova reči kasneje," je dejal in spomnil, da je bilo podobno pri sprejemanju pokojninske reforme.

"Kljub temu, da sem vedel, da pokojninska reforma ne bo uspela na referendum, sem se odločil, da bom to storil, vedoč, da to pomeni konec moje vlade," je pojasnil Pahor. Premieru Janezu Janši bi, pravi, svetoval še en krog pogovorov o fiskalnem pravilu.

Individualna odgovornost za nezakonito delo je težko dokazljiva

Dotaknil se je tudi zakona o uravnoteženju javnih financ. V tem so po njegovem nekatere kategorije, ki niti zaradi finančnih posledic niti zaradi socialne občutljivosti vanj ne bi sodile.

Če je bila pri sprejemanju tega zakona zaradi hitrega postopka storjena napaka, "ne ponovimo te napake pri ustanavljanju holdinga", je posvaril. Spomnil je, da je vlada krpanje bančnega sistema pripravljena reševati s holdingom. Ob tem meni, da se s tem odpira nevarnost vnovičnega vpliva politike na odločitve in želja vlade, da "v isto institucijo da vlogo slabe banke".

Glede ugotavljanja odgovornosti zaradi dajanja kreditov je ocenil, da je individualna odgovornost za nezakonito delo težko dokazljiva. Kot je dejal, "žal pravila niso zaukazala drugačnega obnašanja". Spomnil je tudi, da je krizo v svetu in pri nas povzročila popolna odsotnost discipline in nadzora nad bančnim sistemom.