Ritem se mu je zdel preveč ležeren. Šele ko je poleg napadalnega Van den Broecka in mladega Thibauta Pinota Wigginsa podražil še Vincenzo Nibali, se je začela bitka do zadnjih atomov moči. Ko se je že zdelo, da je Skyjev stroj načet in vloga vodonosca Chrisa Frooma malo šepa, je napadalcem začelo zmanjkovati zaleta. Svoj pogumni napad je v zadnjih štirih kilometrih Brajkovič sicer plačal z minuto zaostanka, a osmo mesto ga je dvignilo na skupno osmo mesto.

"Najlepša stvar od vsega je videti slovenske navijače in zastave ob cesti," je navrgel Jani Brajkovič. Kako modra se je zdela poteza Belokranjca dan prej, ko se na prvi alpski dan ni zaganjal za Nibalijem in Van den Broeckom. Predvideval je, da bi zaradi neučakanosti in metanja energije v prazno lahko to "plačal" v včerajšnji etapi, ki je bila s skupno višinsko razliko 4950 metrov v le 148 kilometrih ena najbolj peklenskih.

Čez brutalno dolge klance (skupaj 74 kilometrov) so kristusove muke še bolj trpeli mnogi njegovi tekmeci. Že sila presenetljiv napad Cadela Evansa na sredini vzpona na Croix de Fer/Železni Križ je povsem razredčil skupinico z Wigginsom s štirimi pomočniki in že tedaj so nekateri lahko potegnili "križ" čez sanje. Ritma niso zmogli Menčov, Rui Costa, Monfort, Roche in Taaramae. Falanga RadioShacka se je s težavo reševala. Tudi Evansu se je sicer pogum vrnil kot bumerang, saj je potem kljub izjemni pomoči najmlajšega v ospredju, Tejaya Van Garderena (7. mesto skupno), v zadnjem vzponu omagal še bolj kot Brajkovič. Wiggins, načet od skokov, je kot vstal od mrtvih. Ponižno, kot je v cilju najbolj nazorno pokazal prav Nibali, so morali priznati, da je nezlomljiv. "Imeli smo le nekaj težav z komunikacijo po radijskih zvezah, zato nesporazum med mano in Froomom. Evans me je presenetil z napadom, sam takih 'jajc' ne bi imel. Nibali je močnejši," je edini dvom in razmerje razložil Bradley Wiggins.

Kot osmi v skupnem seštevku ima Brajkovič dobro izhodišče, da zlomi še koga. Američan Van Garderen in Bask Haimar Zubeldia sta premagljiva, zasledovalca iz mladega francoskega vala Rolland in Pinot pa tudi ne bosta tako nevarna. Rolland, najmočnejši od 30 ubežnikov, je bil sicer junak dneva. "Kralj gora me lahko imenujete, ko bom dobil deset takih vzponov, ne le dva kot lani Alpe d'Heuz in letos La Toussuire. Star sem šele 25 let. A take stvari se težko ponavljajo. Kar jokam od sreče," se je kljub padcu na zadnjem spustu veselil Francoz Pierre Rolland