"Odprte so tri opcije: bodisi da gremo vsi skupaj kot soinvestitorji v CERO Nova Gorica bodisi kot pogodbeniki v CERO Ljubljana, kjer plačujemo njihovo stroškovno ceno in dodatnih pet odstotkov. Ta opcija je odprta tudi v Novi Gorici. Tretja opcija pa je, da gredo nekatere občine v Novo Gorico, tiste, bližje prestolnici, pa v Ljubljano. Ta opcija je tudi najbolj realna," je povedal Mišič in dodal, da je bistvenega pomena, da se brez skrivalnic in soliranja skupaj zmenijo, kam bo kdo pristopil.

Z njim se strinja tudi župan občine Vrhnika Stojan Jakin, ki pravi, da bi bilo sila čudno, če bi občine, ki imajo Ljubljano pred nosom, vozile odpadke v Novo Gorico. Po njegovem mnenju so tudi vsi regijski centri predimenzionirani, tako da bodo na koncu vsi zniževali ceno in moledovali za smeti.

"Jasno pa je, da bodo morale občine, ki niso solastnice katerega od regijskih centrov, objaviti javni razpis, preden bodo kamor koli pristopile. Takšno odločitev mora potrditi tudi občinski svet. Lahko se tudi zgodi, da bodo na javnem razpisu najcenejši Puconci, tako da bomo na koncu odpadke vozili v Prekmurje. Vse je mogoče. To, kar je naredil Koper, da je brez javnega razpisa podpisal pogodbo z Ljubljano, je po mojem mnenju nezakonito," je opozoril Jakin.

Vrhniški župan je še povedal, da bodo župani od ministrstva za kmetijstvo in okolje zahtevali, naj jim povrne stroške, ki so nastali s pripravo dokumentacije za CERO NIK. Po njegovi oceni znese to skupaj z davkom približno 200.000 evrov. Mišič pa je ob tem dodal, da so kot projektna skupina NIK CERO vse delali po navodilih ministrstva, zato mora ministrstvo zdaj prevzeti odgovornost za zavajanje. Od ministrstva tudi pričakujejo uraden odgovor, kaj narediti s CERO NIK.

V Novi Gorici si manejo roke, saj so dobili tekmo z Logatcem. Novogoriški podžupan Mitja Trtnik je povedal, da se bodo morale občine, ki bodo želele pristopiti k CERO Nova Gorica kot solastnice, o tem izjasniti najkasneje prihodnji teden. "Tudi potem bodo lahko še pristopale, ampak pod drugimi pogoji. Vedeti moramo namreč, kakšne bodo količine odpadkov, saj brez tega ne moremo voditi nadaljnjih postopkov. Ko bodo znane količine odpadkov, bomo vložili popolno vlogo na ministrstvo in čakali na odločbo o dodelitvi kohezijskih sredstev," je pojasnil Trtnik in dodal, da bodo v vmesnem času pripravili tudi razpisno in projektno dokumentacijo.

Po neuradnih informacijah naj bi k CERO Nova Gorica poleg severnoprimorskih občin kot solastnice pristopile vsaj še občine Sežana, Komen, Hrpelje - Kozina, Pivka in Piran. Skupno naj bi tako v Novi Gorici odlagali 42.000 ton odpadkov.