Na zadnji so nekateri vožnjo nadaljevali kar po nekoliko dvignjenem pločniku. Malo čez polnoč so na Bavarskem dvoru zaradi poplavljenih podvozov obstali tudi ljubljanski avtobusi in tisti, namenjeni v garažo, so morali pot nadaljevati po obvozu čez Brinje. Ljubljanski gasilci so nemudoma posredovali ter črpali vodo iz kleti, začasno prekrivali strehe in s cest odstranjevali drevesa. Z Uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so vse potrebne intervencije že uspešno končane, novo posredovanje zaradi nastale škode tako včeraj ni bilo več potrebno.

Huda ura v središču Bovca

Meteorna voda je nekaj kleti zalila tudi v Idriji, v okolici Maribora so močni sunki vetra podirali drevesa, v Prekmurju je toča ponekod uničila tudi do 80 odstotkov obdelovanih površin. "Poškodovane plodove bodo kmetje lahko prodali le še za nadaljnjo predelavo," je pojasnil direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja in poudaril, da je bila za zaradi suše že prizadeto kmetijstvo toča le še dodaten udarec.

Najhuje je bilo v Bovcu, kjer takšne hude ure ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. Območje v središču kraja in predelu Mala vas je bilo pobeljeno kot v najhujši zimi. Le v nasprotju s tem, da je tokrat belino dajala nekaj deset centimetrov debela plast toče. Po cestah v središču mesta je drla voda, nekateri pravijo, da meter visoko, in nosila s seboj kamenje, veje, zemljo in listje. Na strmem pobočju pod bovško cerkvijo je dobesedno trgalo asfaltne plošče. Še preden se je neurje malo umirilo, je na pomoč poklicalo vsaj 20 občanov, pripoveduje Miro Bozja, poveljnik bovške gasilske zveze: "Takoj so se odzvali gasilci iz Srpenice, Loga pod Mangartom in Bovca in začeli reševanje. Več kot 50 jih prišlo z enajstimi vozili. Vodo smo črpali iz številnih hiš in tovarniških hal v industrijski coni. Delali smo vse do polnoči. Na nekaterih mestih smo si morali pri odstranjevanju ledenih gmot pomagati celo s težko mehanizacijo."

Včerajšnje jutro je odkrilo vse posledice ujme: uničene sadovnjake in vrtove, poškodovane avtomobile in lokalne ceste ter premočene turiste v kampih. "Najhuje je bilo na območju nad mestnim trgom, v okolici cerkve in pokopališča ter na ulici od glavnega trga proti Kaninski vasi. Toča je padala dobrih 20 minut," je stanje opisal poveljnik občinskega štaba za civilno zaščito Edi Melinc, župan Siniša Germovšek pa dodal, da so takoj pomagali tudi gostom v kampih in jih preselili v bovške hotele, v pripravljenosti pa so imeli tudi prostor v šolski telovadnici, ki ga na srečo ni bilo treba uporabiti.

V zadnjih dneh je precej narasla tudi reka Soča. Goran Kavs iz najstarejšega bovškega raftarskega podjetja Soča Rafting je dejal, da se je pretok povečal za sedemkrat in da je po meritvah, ki jih opravljajo, do zdaj bilo več dežja samo leta 2000, ko se je sprožil katastrofalni zemeljski plaz v Logu pod Mangartom.

Škode za več milijonov evrov

Tudi zavarovalnice so že prejele prve prijave škode na avtomobilih in stanovanjskih objektih. Natančne ocene bodo znane po ogledih terena, za zdaj pa v Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da je neurje povzročilo za približno 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov škode na objektih, škoda na poljščinah ni zajeta. Če v Triglavu pričakujejo, da bo skupni znesek v prihodnjih dneh še narasel, v Zavarovalnici Maribor po prvih ocenah večje škode, podobne tistim iz preteklih let, za zdaj ne pričakujejo.

Ob tem meteorologi že opozarjajo na novo možnost padavin. "Nevarnost toče in močnih nalivov z vetrom bo ponovno že jutri zvečer," je napovedal Andrej Pečenko, meteorolog pri Agenciji za okolje, in dodal, da je morebitno točo in nevihte zaradi nepredvidljivosti tega vremenskega pojava dolgoročno težko natančno napovedati. Hladno vreme z občasnimi padavinami naj bi trajalo še kakšen teden, potem sledi otoplitev, a Pečenko opozarja, da se ne gre veseliti prekmalu: "Letošnje poletno vreme bo prineslo še marsikaj živahnega. Kratka toplotna nihanja in lokalne padavine so mogoči vse poletje, daljših ohladitev pa ne gre pričakovati."