Predstavniki sindikatov so vse predloge v zvezi s standardi in normativi zavrnili, saj so se pripravljeni pogovarjati samo o normativu svetovalnih delavcev, ki bi se sistemiziral na število učencev in ne več na število oddelkov. Predstavniki sindikatov so ob koncu predlagali, da se pogajanja nadaljujejo konec avgusta, so sporočili z ministrstva.

Državna sekretarka na ministrstvu Mojca Škrinjar je pozdravila uskladitve besedila, o katerih so se dogovorili danes. Obenem pa je obžalovala, da predstavniki sindikatov niso pripravljeni nadaljevati pogovorov do konca julija, torej do začetka avgustovskih vladnih počitnic, so še sporočili z ministrstva.

Sindikalna stran je v dozdajšnjih pogajanjih opozarjala pred uničenjem visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti, če se ne bo spremenil trend zniževanja sredstev za ti dve dejavnosti, ki sta nosilki napredka v vsaki državi. Predstavniki trinajstih organizacij s področja vzgoje in izobraževanja pa so v sredo podpisali izjavo Proti uničevanju javnega šolstva, ki so jo pripravili zaradi strahu pred premiki v izobraževanju, ki bi lahko dolgoročno škodili kakovosti javnega šolstva in predvsem izobrazbeni ravni slovenskih državljanov.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je ob robu pogovora pri predsedniku republike Danilu Türku dejal, da sta bili danes na dnevnem redu pogajanj ključni temi vprašanje racionalizacije in visoko šolstvo.

"Pri prvi temi je vlada ponovila natančno tiste predloge, ki jih je bila prisiljena izvzeti iz zakona za uravnoteženju javnih financ, recimo pedagoška obveznost zdaj ni več ena dodatna ure, ampak tri na teden," je ogorčeno dejal Štrukelj. Dodal je, da so vse predloge vladne strani zavrnili.

Potem so se preusmerili na visoko šolstvo, saj je vprašanje, kako bodo univerze sploh delovale jeseni. Poudaril je, da dobivajo alarmantne podatke o tem, da nekatere fakultete ne bodo imele denarja niti za plače. Vlada bo morala nekaj storiti, če ne bo prišlo jeseni do zapletov v delovanju univerzitetnega izobraževanja, je prepričan Štrukelj.

V petek se sestanejo vse sindikalne centrale, da bi s koncem tega tedna prekinili pogajanja o socialnem sporazumu in da bi nadaljevali pogajanja konec avgusta, je dejal glavni tajnik Sviza. Dodal je, da jih "ni nihče obvestil, da bo vlada delala v izrednih razmerah do konca julija".