Kot je dejal Lukšič, se je stranka danes še dodano povezala in utrdila ter lahko dejansko predstavlja resno alternativo tej "napačni politiki vlade".

Vlada naj pove, kaj so prioritete in kam bo peljala Slovenijo

"Na predčasne volitve nismo odšli zaradi zniževanja socialnih razlik nižjemu in srednjemu razredu, zastavljanja zgodovine na novo in mešetarjenja po državnem premoženju," je stališča, izražena na konferenci, povzel njen predsednik Dejan Levanič.

Dodal je, da si želijo, da vlada pove, kaj so njene prioritete in kam bo peljala Slovenijo. Pri tem je pojasnil, da pogrešajo ukrepe za gospodarski razvoj, za zmanjševanje brezposelnosti in druge ukrepe, zaradi česar so bili v prejšnjem mandatu deležni kritik.

Vladnega predloga o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga v SD ne podpirajo. Takšno je bilo po Lukšičevih besedah tudi stališče vseh razpravljavcev na današnji konferenci, tako da imajo strankini poslanci mandat, da razpravljajo in glasujejo proti predlogu. Alternativo vidijo v tem, da se dogradi in utrdi neodvisna vloga, ki jo ima AUKN pri upravljanju državnega premoženja.

Na konferenci so razpravljali tudi o zlatem fiskalnem pravilu. Kot je dejal Lukšič, ga ni podprl nihče od sodelujočih v današnji razpravi.

Vladi ne priporočam, da vztraja z nečim, kar ne uživa podpore

Lukšič je sicer že pred začetkom konference odgovarjal na novinarsko vprašanje o možnosti predčasnih volitev in tega, da bi predsednik vlade na zlato fiskalno pravilo vezal zaupnico.

"Predsednik vlade je že 4. decembra, torej takoj, ko so bili objavljeni rezultati volitev, napovedal predčasne volitve. To, kar dela vlada, je dejansko neko mučno pripravljanje na neko stanje, kjer verjetno Sloveniji ne bo ostalo kaj drugega. Če se je on zavestno za to odločil, da sedaj išče le nek alibi, da bi to naredil, potem naj to naredi," je dejal Lukšič. Pri tem pa je poudaril, da vlada obvladuje večino v DZ in je odgovorna za vse ključne poteze v državi.

Na vladi in koaliciji je, da sprejme za državo prave odločitve. "Jaz ji ne priporočam, da vztraja z nečem, kar ne uživa podpore," je še dejal izpostavil. Po njegovih besedah bodo nekateri poslanci, ki so fiskalno pravilo zagovarjali doslej, verjetno glasovali za, "ampak vse kaže, da več kot trije to ne bodo".