Prvih 34 delavcev Primorja v stečaju se je na ajdovskem zavodu za zaposlovanje prijavilo v sredo popoldan. Danes naj bi se jih po napovedih direktorice zavoda prijavilo okrog 150, precej jih tako v Ajdovščini kot na drugih uradih za delo pričakujejo tudi v petek. Vpisovanje na zavodu bo potekalo vse do 18. julija.

"Tako bomo lahko uredili evidence, saj bodo delavci prva nadomestila prejeli že 7. avgusta. Za izredno predčasno izplačilo nadomestil smo se dogovorili zaradi izredno težkih razmer, v katerih so se znašli nekdanji zaposleni v Primorju," je še povedala direktorica zavoda na današnji novinarski konferenci.

Nekdanji zaposleni v Primorju bodo upravičeni tudi do izplačil iz državnega jamstvenega sklada. Vendar pa lahko ta izplačila pričakujejo šele v jesenskih mesecih.

Na zavodu za zaposlovanje ugotavljajo, da je bila zaposlitvena slika delavcev Primorja dokaj neugodna. Skoraj polovica med njimi je starejših od 55 let ali invalidov, ki bodo zelo težko zaposljivi. Nekaj med njimi pa je delo že dobilo - 50 se jih je že zaposlilo v hčerinski družbi Primorja CPG Nova Gorica, 40 delavcev pa naj bi zaposlil stečajni upravitelj za dokončanje nekaterih projektov. Slednji bodo dobili delo le za mesec dni, vendar jim lahko zaposlitev v prihodnje še podaljša.

Med tistimi, ki naj bi jih zaposlil stečajni upravitelj Rudolf Hramec naj bi bila tudi celotna managerska struktura Primorja, je po novinarski konferenci povedal vodja sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje, stečajni upravitelj pa naj bi z njimi sklenil šestmesečno pogodbo o zaposlitvi.

Stopnja registrirane brezposelnosti v občinah Ajdovščina in Vipava je 11,9-odstotna in se bo zagotovo še povišala, je prepričana direktorica zavoda za zaposlovanje. Kljub temu pa je stopnja brezposelnosti v celotni regiji nižja od slovenskega povprečja in se je v zadnjih štirih mesecih še zmanjševala. Junija je bilo tako v regiji 4868 brezposelnih, kar je 1,8 odstotka kot mesec poprej, v primerjavi z lanskim junijem pa je bila brezposelnost nižja za štiri odstotke.

Brezposelnim kot tudi nekdanjim delavcem Primorja bodo poleg svetovanja pri iskanju novih zaposlitev na voljo tudi nekateri drugi ukrepi aktivne politike zaposlovanja. Z občino Ajdovščina pa se zavod že dogovarja za odprtje nekaterih novih javnih del, preko katerih bi najbolj ranljivim skupinam nekdanjih delavcev Primorja vsaj začasno ponudili zaposlitev.