Timošenkovo so oktobra lani obsodili na sedem let zapora, ker naj bi zlorabila pooblastila pri dogovarjanju z Rusijo o ceni zemeljskega plina leta 2009, ko je zasedala premierski položaj.

Zaradi obsodbe na sedem let zapora je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, kjer so opozorili, da je bil proces zoper nekdanjo premierko politično motiviran.

Timošenkove danes ni bilo na sodišču, saj se zaradi hudih bolečin v hrbtu zdravi v bolnišnici. Obramba, ki pričakuje, da bo sodišče potrdilo razsodbo, si sicer želi, da bi sodišče pritožbo obravnavalo ob odsotnosti Timošenkove.

Potem ko bodo izčrpali vsa pravna sredstva v državi, se nameravajo namreč obrniti na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem proti nekdanji premierki poteka še en proces, in sicer zaradi utaje davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če jo bodo v tem procesu spoznali za krivo, ji grozi dodatnih 12 let zapora.

Tudi ta proces v Harkovu so doslej že večkrat preložili.