S tožbo želijo zaščititi vse prebivalce tržaške pokrajine, so danes sporočili iz Alpe Adria Green (AAG), ki dalj časa nasprotuje gradnji uplinjevalnika v Žavljah in se bo tudi pridružila petkovi manifestaciji.

Tako bo organizacija Bara.La v petek pripravila novo manifestacijo pred deželnimi uradi Furlanije Julijske krajine v središču Trsta, kjer je tudi sedež Konference služb, ki mora odločati o plinskem terminalu v Žavljah. Svojo udeležbo so poleg AAG že potrdili v občinah Milje in Dolina, katerih župana nasprotujeta gradnji terminala in so ju pred časom izločili iz procesa odločanja, ter v različnih civilnodružbenih in okoljevarstvenih organizacijah ter političnih strankah.

Zaradi načrtovane umestitve plinskega terminala v Tržaški zaliv je bilo že več protestov, zadnji pod naslovom "Trst spi, plin se komaj premika" je bil minulo nedeljo.

Dvome v popolnost dokumentacije za gradnjo uplinjevalnika, ki jo je predstavil španski investitor Gas natural, so prejšnji teden izrazili v italijanskem sindikatu gasilcev, kjer so zato od pristojnih ustanov zahtevali preverbo pristnosti dokumentov.

Strokovnjaki, zbrani v t.i. Tehničnem omizju o tržaškem uplinjevalniku, že dalj časa opozarjajo na izredno škodljiv vpliv umestitve tovrstnega uplinjevalnika v Tržaški zaliv, tako zaradi uporabe klora, ki bi "steriliziral" vodo in uničil cele populacije morskih organizmov, kot zaradi same lokacije v Tržaškem zalivu, ki naj ne bi omogočila zadostne "menjave" vode, ki bi jo za svoje delovanje potreboval terminal.

Italijansko okoljsko ministrstvo je plinskemu terminalu v Žavljah sicer že dalo zeleno luč, končno odločitev pa naj bi sprejeli na ravni dežele Furlanije Julijske krajine.