Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je Sloveniji naložilo plačilo odškodnin šestim izbrisanim in pripravo sistema izplačil odškodnin vsem izbrisanim, je nekatere slovenske politike spravilo v slabo voljo. Premier Janez Janša je sprva dejal, da denarja za izbrisane ni, notranji minister Vinko Gorenak pa je na svojem blogu poudaril, da gre pri izbrisanih "večinoma za špekulante, so pa vmes tudi posamezniki, ki jim je bila storjena krivica".

Sledile so še druge izjave. Janša je v državnem zboru dejal, da je Evropsko sodišče za človekove pravice zgolj prepisalo tisto, kar so v Sloveniji trdili odvetniki izbrisanih. Dodal je, da izbrisa na etnični podlagi ni bilo in pojasnil, da je bilo leta 1992 treba opraviti veliko administrativnih zadev, pri katerih je možno, da je prišlo do napak. Na vprašanje poslanke Tamare Vonte, ali bo ukazal preiskavo zoper tiste – tudi zoper sebe – ki so po sodbi Sodišča odgovorni za izbris, s katerim so huje kršili človekove pravice, je Janša odgovoril, da bi bilo zdaj iz poslanskih klopi na zatožno klop zaradi izbrisanih postavljali celo Slovenijo, že preveč.

Tudi na socialnih omrežjih je potekala burna razprava o izbrisanih, ko je generalni sekretar vlade Božo Predalič tvitnil: "Kdo ve? Morda pa bo kdo od izbrisanih odškodnino porabil za tečaj slovenščine."

Ne moremo komentirati, a sodbo je treba spoštovati

Vse izjave predsednika vlade, notranjega ministra in generalnega sekretarja vlade smo zbrali in poslali na PR službo Evropskega sodišča za človekove pravice. Prosili smo jih za komentar, a so nam odgovorili, da izjav slovenskih politikov ne morejo komentirati.

"Lahko pa izpostavimo dejstvo, da ko je odločitev sodišča dokončna (kar v zadevi Kurić proti Sloveniji je, saj je to odločitev velikega senata Evropska sodišča za človekove pravice), je država članica dolžna izpolniti sodbo,“ so nam sporočili s sodišča.

"Sodba v primeru Kurić proti Sloveniji bo zdaj poslana Odboru ministrov Sveta Evrope, čigar naloga bo nadzor nad izvršitvijo sodbe. Pod njegovim nadzorom bo Slovenija morala sprejeti ukrepe, s katerimi bo izpolnila sodbo. Šele ko bo Odbor ministrov odločil, da so bile izpolnjene vse zahteve sodišča, bo zaprl preiskavo primera," so še dodali.