Razlike v številkah, ki jih dobivajo od Banke Slovenije, so namreč od številk iz skrbnega pregleda v NLB milijarde narazen, je pojasnil Žerjav.

"Številke, ki jih dobivamo na mizo, z ene strani od Banke Slovenije, z druge skozi ta skrbni pregled, strižejo, da je to nemogoče in na osnovi takih številk, ki so tako narazen, vlada ne more resno in odgovorno odločati o tem," je še dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Priznal je, da gre za razlike v milijardah.

"Vlada potrebuje in hoče vedeti, koliko je kreditov, ki jih NLB ne bo dobila in nikoli videla, kdo je to dobil in koliko," je v izjavi novinarjem dejal predsednik SLS. Sprašuje se, ali podatke o dejanskem stanju v NLB morda kdo skriva in zakaj. Po njegovih besedah je naročnik skrbnega pregleda sicer NLB in ga tudi plačuje, izvajalec pa neko tuje podjetje.

Pričakoval bi, da če vlada po telefonu pokliče guvernerja, da "v roku 24 ur dobi podatke". Pojasnil je še, da je predsednik vlade Janez Janša večkrat poklical guvernerja Banke Slovenije in čakal nekaj mesecev, da "je dobil vsaj neke približne podatke".

Do pregleda v NLB je bil vnovič oster predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki pa je odgovornost za to, da konkretnih številk še vedno nimajo, pripisal ministru za finance Janezu Šušteršiču. Problem ministra za finance je po njegovih besedah ta, da jim ne more dati podatkov, kar pa da ni njihov problem.

Danes bo zahteval konkretne številke glede NLB, sicer pa predlagal, da o tem razpravljajo na seji DZ. Danes tako lahko po njegovem mnenju kljub temu potrdijo zakon o holdingu, saj da imajo za številke glede NLB časa do samega odločanja o zakonu v državnem zboru.