Ministra za delo, družino in socialne zadeve ter finance sta edina, ki jima pretekli teden niso znižali plače, premier Janez Janša pa je kot razlog navedel, da sta ministra Vizjak in Šušteršič izjemno obremenjena. Vizjak, ker je bil glavni vladni pogajalec s socialnimi partnerji za dosego socialnega sporazuma, Šušteršič pa zaradi koordiniranja postopka sprejetja varčevalnih ukrepov, rebalansa proračuna in zahtevne naloge sanacije javnih financ. Odločitev je medtem privedla do različnih interpretacij glede upravičenosti do nadomestila za njuna predhodnika.

Vladni urad za komuniciranje je sporočil, da so na finančnem ministrstvu nekdanjemu ministru Franciju Križaniču nadomestilo plače povišali v skladu z dvigom plače njegovega naslednika Šušteršiča, potezo pa so pojasnili, češ da mu to po zakonu pripada, kot da delo ministra še opravlja, piše današnje Delo. Ker pa je Križanič starejši in ima več dodatka za delovno dobo, je prejšnji teden prejel celo najvišje plačilo med vsemi nekdanjimi in sedanjimi ministri.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so isto določbo zakona razumeli povsem drugače in bivšemu ministru Ivanu Svetliku nadomestila niso povišali v skladu z dvigom plače ministra Vizjaka, ki je za Delo pojasnil: "Svetliku pripada nadomestilo njegove plače, in ne moje.“ Dodal je tudi, da se mu zdi razlaga finančnega ministrstva nelogična. Sporno se mu zdi, da bi za uspešnost sedanjega ministra, ki mu jo pripisuje premier, višje nadomestilo prejemal predhodni.

Zmede konec, ko v veljavo stopi nov zakon

Možnosti za razhajanja glede upravičenosti nadomestil za nekdanje ministre ali poslance čez nekaj tednov ne bo več, ko bo pričela veljati sprememba poslanskega zakona. Le-ta bo določala, da bodo nadomestila znašala 80 odstotkov zadnje plače, prejemali pa jih bojo krajši čas.

Nadomestila so se, z izjemo Križaniča, znižala vsem nekdanjim ministrom in nekdanji generalni sekretarki, med prejemniki tokrat tudi ni več nekdanje ministrice za gospodarstvo iz vrst Zaresa Darje Radić.

Vlada dvig plač ministroma sicer dopolnjuje z obrazložitvijo, da je zaradi zmanjšanja števila ministrstev in zakona o uravnoteženju javnih financ masa izplačanih plač za premierja in ministre več kot 30 odstotkov manjša, kot je bila pred letom dni. Na mesec to pomeni 32.000 evrov, če upoštevamo še plače državnih sekretarjev, pa bo letni prihranek 456.000 evrov. Varčevalni zakon predstavlja 75.000 evrov prihranka na leto. Masa za plače ministrov in državnih sekretarjev pa je trenutno večja kot pred letom, saj nadomestila prejemajo številni nekdanji ministri in državni sekretarji.