V Prekmurju je sinoči po 19. uri toča z močnim vetrom zajela naselje Otovci v občini Puconci. Odkrito streho so sanirali domačini. Po prvih podatkih je toča naredila precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih.

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa. Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci v občini Puconci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, dokončna sanacija pa bo potekala danes.

V naselju Pušča v občini Murska Sobota je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, v naselju Jamna v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa kletne prostore stanovanjske hiše.

V Ljubljani podrlo drevo in zalilo kleti

V Ljubljani se je po 23. uri razbesnel močan veter z dežjem, zato je voda zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa je podiral drevesa.

Na Eipprovi ulici je podrto drevo padlo na cest, gasilci pa so izčrpavali vodo tudi na Švegljevi ulici ter v podvozu na Tacenski cesti, kjer je v vodi obtičalo osebno vozilo. Voda je zalila klet na Štuli, kleti dveh stanovanjskih hiš v ulici Na gmajni ter podhod železniške postaje Ljubljana.

Zalite so bile tudi kleti stanovanjske hiše na Celarčevi ulici ter garažo ob stanovanjski hiši na Dvoru, kjer so gasilci morali očistiti tudi strugo potoka in izčrpati vodo iz objekta. Izčrpali so tudi 1,5 kubičnega metra vode iz jame, prav tako na Dvoru. Voda je zalila še stanovanjski objekt na Pestotnikovi ulici.

Nekaj pred 1. uro zjutraj pa je voda poplavila podvoz na Drenikovi, na ulici pod hribom pa je drevo padlo na cesto.

Na Gasilski cesti na Loki pri Mengšu je neurje delno odkrilo streho, ki so jo gasilci zasilno prekrili.

Bovec postal bel kot sredi zime

Sinoči ob 20. uri je močno neurje s točo zajelo tudi zgornje Posočje. V Bovcu je voda vdrla v več kleti, gasilci prostovoljnih gasilskih društev iz Bovca, Srpenice in Loga pod Mangrtom pa so poleg prečrpavanja vode odstranjevali tudi točo in čistili cevi za meteorne vode. Bovec z okolico je za nekaj časa postal bel kot sredi zime. Na regionalni cesti Bovec – Kobarid pri Srpenici se je utrgal zemeljski plaz in zasul del ceste, promet poteka izmenično enosmerno. Ob 22.19 je neurje s točo zajelo tudi območje Kobarida. Kobariški gasilci so začasno s ponjavo prekrili streho v vasi Potok v Breginjskem kotu.

Gasilci iz PGD Bovec, PGD Srpenica in PGD Log pod Mangartom so v štirih stanovanjskih objektih v Bovcu in v industrijski coni prečrpavali vodo, ki je zalila kleti, odstranjevali so naplavljeno točo in odmašili nekaj cevi za meteorne vode po Bovcu. 

Drevesa podiralo tudi v okolici Rogaške Slatine

Veter je sinoči nekaj pred 23. uro v Malih Rodnah v občini Rogaška Slatina podrl več dreves močan veter podrl več dreves, ki so padla na cesto. Gasilci PGD Rogaška Slatina so drevesa razžagali in odstranili s cestišča.

V Idriji pa je nekaj pred polnočjo voda zaradi močnega dežja zalila prostore tamkajšnjega doma upokojencev. Gasilci iz PGD Idrija so očistili zamašeni jašek, da je voda lahko odtekla.

Na mariborskem območju je močan veter podrl dve drevesi v naselju Trate v občini Šentilj; eno je padlo na stanovanjsko stavbo in polomilo steklo na oknu, drugo pa na cesto. Zgodaj zjutraj pa je v Lušečki vasi v občini Poljčane ter v mariborskem naselju Vodole močan veter podrl drevo, ki je padlo preko ceste.

Prva ocena škode po neurju pri štirih milijonih evrov

Zavarovalnica Triglav je po sredinem močnem neurju, prejela večje število prijav škod. V največji slovenski zavarovalnici ocenjujejo, da je neurje povzročilo za približno 2,5 milijona evrov škode na vozilih in 1,5 milijona evrov škode na objektih. V zavarovalnici sicer svarijo, da bi lahko skupne škode v prihodnjih dneh še bistveno narasle. V Bovcu bodo postavili tudi svojo mobilno cenilno enoto.

Natančnejše ocene škode bodo sicer znane po ogledu terena v prihodnjih dneh. Večina škode, predvsem na Gorenjskem in v Posočju, je nastala zaradi vdora meteorne vode v objekte, padca dreves in toče, še pojasnjujejo.

Po prvih ocenah Adriatica Slovenice je zaradi neurij s točo in hudim vetrom nastala materialna škoda na širšem področju po Sloveniji, predvsem na avtomobilih zaradi toče in vetra in na stanovanjskih zgradbah zaradi vetra. Prve prijave škode je zavarovalnica že prejela, v prihodnji dneh in v prihodnjem tednu pa pričakujejo še več sto prijav, zato še ne morejo podati informacij o oceni škode, ki pa bo zagotovo presegala več sto tisoč evrov.

V zavarovalnici priporočajo, naj oškodovanci škodo fotografirajo in do prihoda cenilca shranijo poškodovane predmete in dokazila o nastali škodi, predvsem pa naj najprej poskrbijo za varnost ljudi in za to, da se škoda ne bi povečevala.

V Zavarovalnici Maribor prijave še zbirajo in tudi še ne morejo podati prve ocene škode. Večjih škod, kot so jim bili priča v preteklih letih, po prvih ocenah in predvidevanjih ne pričakujejo.