Ocenjevalna komisija je med 36 pravočasno prispelimi arhitekturnimi rešitvami izbrala ravno ta projekt, saj naj bi po soglasnem mnenju komisije od preostalih rešitev izstopal po svoji kakovosti, je povedala direktorica stanovanjskega sklada Jožka Hegler. Za arhitekturno rešitev bo stanovanjski sklad arhitektom podelil nagrado v višini 20.000 evrov.

Sklad si je želel, da bi izbrana rešitev zagotovila največje možno število neprofitnih najemnih stanovanj. Bevk in Perović sta v tej točki prekosila vse konkurente, saj kot je dejala Heglerjeva, njun projekt predvideva kar 146 stanovanj. Direktorica sklada ocenjuje, da bi po najbolj optimistični varianti še pred koncem letošnjega leta lahko zaprosili za gradbeno dovoljenje in konec pomladi prihodnje leto že začeli gradnjo tretje soseske z neprofitnimi najemnimi stanovanji. Po teh napovedih bi prve stanovalce stanovanjski sklad lahko vselil že v začetku leta 2015, predvideva Heglerjeva in pravi, da bi stroški gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del v soseski po prvi oceni stali približno sedem milijonov evrov.

Naj ob tem omenimo, da je biro Bevk Perović arhitekti pred nekaj leti že načrtoval sosesko Polje II, za kar je leta 2005 prejel tudi Prešernovo nagrado. V začetku letošnjega maja je mednarodna komisija prav tako izbrala arhitekturno rešitev, ki so si jo zamislili v biroju Bevk Perović za NUK II, in ji podelila nagrado v višini 36.000 evrov. Poleg tega so zasnovali tudi novo podobo verskega in kulturnega centra islamske skupnosti, v sklopu katerega bodo zgradili prvo džamijo v Sloveniji.

Soseska Polje III bo zrasla na skrajnem vzhodnem delu Ljubljane, kjer je nekateri krajani niso sprejeli z navdušenjem. Še več, v Polju so proti gradnji soseske zbrali več kot 800 podpisov. Tamkajšnja civilna iniciativa namreč mestni občini očita, da jim vsiljuje gradnjo, ki ji krajani nasprotujejo, po drugi strani pa je mesto gluho za njihove nujne potrebe. "Tako rekoč v vsakem okolju krajani nasprotujejo kateri koli novogradnji in podobno je tudi zdaj," Heglerjeve ni presenetil odklonili odnos krajanov. Zatrdila pa je, da je mestna občina lastnica zemljišča v Polju in da je bila natečajna rešitev narejena za natanko to območje, zato ni možnosti, da bi novogradnjo neprofitnih najemnih stanovanj preselili drugam.

Nova neprofitna stanovanja bodo občinskemu stanovanjskemu skladu vsekakor prišla prav, saj je povpraševanje občanov po tovrstnih stanovanjih že dalj časa bistveno večje od razpoložljivih stanovanj. Z zadnjim javnim razpisom je sklad občanom podelil približno 450 neprofitnih najemnih stanovanj. Naslednji razpis naj bi objavili proti koncu letošnjega leta, so zapisali na spletni strani stanovanjskega sklada.

Velja spomniti, da bo mestni stanovanjski sklad morebiti že letos začel graditi tudi oskrbovana stanovanja v Šiški. Ta bo gradil v javno-zasebnem partnerstvu. Kdo bo zasebni partner pri tem projektu, ni znano, saj sklad še ni izbral med tremi prijavljenimi ponudniki, ki jih zanima gradnja v Šiški.