Predsednik IFCM dr. Michael J. Anderson je pojasnil, da so izbrali pet svetovnih vodilnih vokalnih ansamblov, ki vsak zase predstavlja zvok svoje celine. Ob Vokalni akademiji Ljubljana, ki bo zastopala evropsko celino, bodo sodelovali še Young People's Choir of New York City kot predstavnik Severne Amerike, Nelson Mandela Metropolitan University Choir kot predstavnik Afrike, Gondwana Voices kot predstavnik Azije in Grupo de Canto Coral kot predstavnik Južne in Srednje Amerike.

"Izbrano vabilo Vokalno akademijo Ljubljana uvršča med najboljše svetovne glasbene ansamble in predstavlja izjemno čast, saj se verjetno še ni zgodilo, da bi bil kakšen slovenski ansambel povabljen na svetovni glasbeni dogodek kot predstavnik Evrope," je povedal Mitja Kovač. Slovenski pevci bodo imeli poleg koncerta tudi posebno vokalno delavnico.

Vokalna akademija Ljubljana pod mentorstvom maestra Stojana Kureta deluje četrto leto in je strokovne kroge že dodobra opozorila nase. Ne nazadnje je Stojan Kuret ravno za ta projekt prejel letošnjo nagrado Prešernovega sklada, kitajsko povabilo pa temelji na prestižni nagradi guidoneum award 2011, ki ga je zbor prejel na enem od največjih, zagotovo pa najstarejšem evropskem zborovskem tekmovanju. Nagrado podeljujejo za izjemne dosežke in prispevek k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Doslej so poleg Vokalne akademije Ljubljana to nagrado prejeli Dunajski dečki, St. Jacob's Chamber Choir iz Stockholma ter Filipinski madrigalisti.

Zbor žanje uspehe praktično povsod, kjer se pojavi. Tako so septembra lani osvojili tudi grand prix prve izvedbe mednarodnega zborovskega tekmovanja v Aosti. Letošnja odmevnejša projekta sta bila Mozartov Requiem ter baročna opera H. Purcella Dido in Enej, ki je nastala v sodelovanju z baročnim ansamblom Val Camerata. Opero so izdali tudi na zgoščenki.