Kdor je videl možnost v sicer ne vedno zlati zaposlitvi v Avstriji, jo je hitro pograbil. V pomurskih podjetjih, kjer je to možno, zbirajo prispevke za najbolj ogrožene družine. Študentje se organizirajo in skušajo z lastnimi sredstvi in prošnjami podjetjem pridobiti kaj denarja za kolege, katerih brezposelni starši ne morejo omogočiti dokončanja študija svojim otrokom. Tudi sicer gospodarski trendi brezposelnim ne vlivajo prav veliko upanja, da bodo kmalu boljši časi.

Dobrim namenom se pridružuje tudi najaktivnejši slovenski šaman Robert Lavtar, ki zadnja leta živi na Goričkem: "Brezposelnim ne morem dati denarja, lahko pa jim z brezplačnimi delavnicami pomagam, da se bodo rešili zasužnjujoče miselnosti, da morajo imeti za vsako ceno službo, čeprav za minimalno plačo. In se jim svet podre, če tako službo izgubijo. Z metodami na delavnicah bodo brezposelni očistili svojo samopodobo in ko odstranijo stres, se bodo v treh dneh naučili, kako z uporabo programa in izvajanjem enostavnih tehnik aktivirati svojo moč za pridobivanje denarja." Šaman Lavtar napoveduje, da lahko v treh dneh povečajo svojo sposobnost zasluženja denar tudi za petkrat. Vse to se bodo lahko brezposelni brezplačno naučili v gradu Rakičan med 17. in 19. julijem.

Župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je poskrbel, da bodo tečajniki dobili brezplačen prostor v prostorih raziskovalno-izobraževalnega središča v dvorcu v Rakičanu, zavod za zaposlovanje je objavil ponudbo za šamanovo delavnico na svojih oglasnih deskah. Župan Štihec pravi: "Prostore smo odstopili brezplačno, v dvorcu je na voljo kar nekaj učilnic. Nikoli ne veš, kaj bi lahko brezposelnim koristilo, da postanejo bolj samozavestni. A ker je celo predavanje za brezposelne z zavoda brezplačno, nisem imel pomislekov, saj je lahko tudi to korak v smer zaposlitve."

Šaman Robert Lavtar brezposelnim ne bo igral na tradicionalne šamanske afriške bobne: "Ne, ne. Tisto je za druge namene. Tudi oblečen ne bom kot šaman. Nič bat!" se smeje. "Bobne uporabljamo, ko aktiviramo zavest telesa, notranji duh in utišamo ego, paraliziramo um, da pride na plan prava narava. Tokrat pa gre za 'klasično' delavnico, na kateri bom tečajnike privedel do mentalne resnice, ki nas definira kot uspešno osebo, in ustvaril notranje stanje, da bodo videli svoje možnosti. Že na seminarju bodo videli razlike, nato bodo doma izvajali trimesečni program kot je brain storming, čemur rečem reaktivni duh. Tako se jim bodo zbudile ideje, kaj bi lahko delali. Za 150 do 500 odstotkov se jim bodo povečale sposobnosti pridobivanja prihodkov."