Preden predlog zakona dobi zeleno luč za obravnavo na seji vlade, naj bi ga koalicijske stranke po danes doseženem dogovoru še enkrat potrdile, neposredno pred sejo vlade pa naj bi se o tem pogovarjali tudi predsedniki koalicijskih strank.

Šušteršič bo zagovarjal zakon, ki bo sprejet na vladi

DeSUS je sicer v torek med drugim pojasnil, da ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne. Glede na današnji dogovor naj bi bil Kad izrecno ločen v tem holdingu po svoji bilančni vsoti, premoženje Kada pa še naprej namenjeno pokojninski blagajni.

Deset odstotkov od prodaje državnega premoženja se bo stekalo v Kad, ki bo v sklopu holdinga posloval ločeno. Tako predvideva že tudi koalicijska pogodba.

Šušteršič je po sestanku s poslansko skupino SD povedal, da se je DeSUS odločil, da bo o svojih pogajalskih stališčih javno govoril in mora sedaj tudi javno povedati, ali so bila upoštevana ali ne. Sam bo zagovarjal zakon, ki bo sprejet na vladi. O vsebinskih podrobnostih ni želel govoriti, saj jih bo predstavil po vladni seji.

Ne gre za slabo banko, ampak za način reševanja slabih terjatev

Glede prenosa slabih bančnih terjatev na holding oziroma neke vrste slabe banke je Šušteršič povedal, da ne gre za slabo banko, temveč za način reševanja slabih terjatev, zato da se z njimi ne bi več ukvarjale banke, temveč "nekdo drug, ki ima v ozadju jamstvo države".

Po njegovem prepričanju se to da narediti tako, da se tveganja prenesejo iz bank, s tem pa dobijo davkoplačevalci takojšnjo korist, ker se banke lahko začnejo ukvarjati s svojo pravo dejavnostjo in niso več v krču.

Ker se terjatve prenesejo po ekonomsko ocenjeni vrednosti in se z njimi prenašajo tudi zavarovanja, ki jih je moč unovčiti, pa je na malo daljši rok možno, da takšna operacija davkoplačevalcev ne stane veliko, ocenjuje minister. Ob tem pa priznava, da država v prvem koraku prevzame del teh bremen.