Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije je opozorila, da v zvezo prihajajo tisti, ki nimajo možnosti iskati pomoči drugje. "K nam prihajajo starši, ki so bili še pred letom dni brez težav, danes pa nimajo za kruh. Dnevno se na zvezi oglasi do 40 staršev, ki ne morejo preživeti svojih otrok in resno razmišljajo o samomoru," je poudarila.

Zdajšnje razmere so znak za alarm tako v smislu eksistence kot odnosov, je dejala. Nujno bi bilo znova uvesti javna dela, je ocenila.

Pri tem je predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Tereza Novak predlagala, da bi bilo znotraj humanitarnih organizacij omogočeno opravljanje dela za krajši čas, ki bi bilo za delodajalca cenejše.

V zvezi prijateljev mladine so kritični tudi do ukrepov vlade za samozaposlitev. Številni, ki se samozaposlijo, namreč nimajo izkušenj iz podjetništva, opozarjajo. Poleg tega so se dotaknili tudi nove socialnovarstvene zakonodaje, ki je po njihovem opozorilu v praksi nekatere močno prizadela.

Predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Novakova je opozorila pred nepremišljenim krčenjem sredstev za kronične bolnike. Spomnila pa je tudi na to, da svet vlade za razvoj nevladnih in prostovoljskih organizacij obstaja le na papirju, v praksi pa ne deluje.

Po besedah predsednika Rdečega križa Slovenije Franca Koširja jih veliko prosi za denarno pomoč. Rdeči križ ima v ta namen le malo sredstev, vendar pomaga, je dejal.

Obrazi revščine se v času krize spreminjajo, je menil generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. "K nam se obračajo po pomoč ljudje, ki so sposobni za delo," je dejal.