Kot navaja poročilo FSA ljudje na Otoku poskušajo prihraniti denar tudi tako, da poskušajo podaljšati rok hrani, ki jo kupijo, upamo si trditi, da je podobno tudi v drugih deželah, ki so pod primežem recesije.
V raziskavi je sodelovalo 2000 ljudi iz celotne dežele, več kot polovica pa je dejala, da poskušajo zmanjšati količino hrane, ki bi jo vrgli stran in bolje porabiti ostanke hrane. To pomeni tudi, da ignorirajo datume uporabnosti in da ostanke hrane puščajo v hladilniku daljše časovno obdobje.

Število primerov zastrupitve s hrano sicer poleti doseže svoj vrh, saj toplejše vreme posledično pomeni tudi hitrejše razraščanje bakterij in bacilov.
Bob Martin, strokovnjak na področju varnosti hrane pri FSA je dejal, da se vsi soočamo z vedno višjimi zneski za tedensko nabavo špecerije in vsakodnevnih potrebščin, posledično pa ''se vsi trudimo najti način, da bi kar največ prihranili pri nakupovanju.'' ''Uporaba ostankov hrane je sicer dober način, da naši obroki trajajo dlje, a vseeno moramo pri tem biti zelo pozorni. Ne smemo tvegati, da bi se zastrupili s hrano, ker je ne bi pravilno shranili.''

FSA je ugotovila še, da kar tretjina ljudi najprej povoha in pogleda hrano in s tem določi ali je uporabna, ter ne gledajo le na datum uporabnosti. Martin je dodal, da nas pogosto zamika, da bi hrano le malce povohali in s tem ugotovili, ali se je pokvarila, a bakterije v hrani, kot sta denimo E.coli in salmonela, ne povzročata slabega vonja in ne spremenita videza hrane, še vedno pa sta zelo nevarni.

Strokovnjaki zato svetujejo, da bi ostanke hrane morali vedno spraviti v hladilnik in porabiti takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v dveh dnevih. Ko ji ponovno pogrevamo, morajo doseči temperaturo, dovolj visoko, da se z njih kadi para. Hrane se tudi ne dotikajmo z umazanimi rokami, saj je to ne le nehigienično temveč tudi pospeši nastajanje nevarnih bakterij in hitrejše kvarjenje hrane.

Razlikovati moramo tudi med izrazi ''najbolje porabiti do'' (angleško best before ) in pa ''uporabno do'' (angleško use by). Andrew Wilson iz britanske dietetične organizacije je razložil, da so roki uporabnosti, označeni z ''uporabno do'', namenjeni zavarovanju kupcev pred škodljivimi bakterijami. ''Tudi, če je videti in diši dobro, je hrana lahko polna strupenih bakterij. ''Najbolje porabiti do'' so malenkost drugačni roki, saj je hrana tudi po tem datumu najverjetneje še uporabna, a morda ni videti tako lepo in nima tako dobrega okusa.