Vlada ima namreč po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu za pripravo sistema odškodnin za izbrisane v Sloveniji leto dni časa.

Zato pravno svetovanje o tem sploh ne bo mogoče, dokler ne bo znano, kaj bo vlada predlagala, komu bo priznala odškodnine in pod kakšnimi pogoji, poudarja Kogovšek Šalamonova in dodaja, da do takrat tudi niso možne nikakršne poravnave z državo.

Zato v Mirovnem inštitutu izbrisane opozarjajo, naj "ne nasedajo takim ponudbam", dokler o sistemu odškodnin ne bo znanega več. Po njihovih besedah do takrat tudi ni smiselno vlagati novih odškodninskih tožb, ker si izbrisani z njimi utegnejo nakopati dodatne in nepotrebne stroške.

Tudi po mnenju Uršule Lipovec Čebron, ki je pomagala pri pripravi tožbe, na podlagi katere je evropsko sodišče šestim izbrisanim prisodilo po 20.000 evrov odškodnine, so takšni oglasi ta trenutek "popolnoma nesprejemljivi". Kot je poudarila za STA, podjetja na tak način manipulirajo z upanjem, ki ga imajo izbrisani predvsem po tej razsodbi.

Jurkas: Takšne objave škodljive

Predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije (DIPS) Niko Jurkas je potrdil, da so v društvu prejeli pismo s strani podjetja Poravnava, ki ima na svoji spletni strani objavljen tovrsten oglas. Društvu je podjetje ponudilo sodelovanje brez stroškov, v primeru uspešnega postopka uveljavljanja odškodnine pa bi jim morali izplačati provizijo v višini 10 odstotkov in DDV.

Jurkas je pojasnil, da so takšne objave zelo škodljive, zato so se ostro odzvali tudi na to ponudbo. Izbrisane je pozval, naj spremljajo predvsem spletno stran društva, kjer jih bodo obveščali o novostih in korakih, ki so oziroma bodo potrebni.

Kot kaže, neke odškodnine bodo, ocenjuje Jurkas in dodaja, da ravno zato ni sprejemljivo, če denimo nekdo od izbrisanih dobi 1000 evrov odškodnine in mora od tega 220 evrov dati neki odškodninski družbi.

Ob tem napoveduje tudi nove tožbe na evropsko sodišče, če rešitev za sistem odškodnin izbrisanim, ki jo bo ponudila vlada, ne bo ustrezna.

Na objave oglasov se je odzval tudi predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširević, ki je izbrisane pozval, naj ne hitijo in ne nasedajo takšnim oglasom. Vsak izbrisan, ki bo šel v tožbo, preden vlada pripravi sistem odškodnin, se bo po njegovem mnenju opekel.

Poravnava: Zgolj pripravljamo potrebno dokumentacijo vnaprej

Kaj konkretno bo moral posameznik izpolnjevati, da bo upravičen do odškodnine, se po navedbah predstavnikov podjetja Poravnava ne bo vedelo, dokler vlada ne pripravi sistema odškodnin za izbrisane. Kot so pojasnili, pa poskušajo s strankami stopiti v stik in že zdaj pripraviti vse, kar lahko.

Zahtevkov tako v podjetju še ne bodo vlagali, ker za to nimajo pravne podlage. Ko bodo določeni natančni pogoji za pridobitev odškodnine, pa se bo lahko začel postopek uveljavljanja zahtevka. Sicer pa menijo, da ne bodo "ravno vsi" izbrisani upravičeni do odškodnine, saj bodo pogoji po njihovih ocenah zelo strogi.

"Glede nepotrebnih stroškov se ni treba bati nobeni stranki," poudarjajo v podjetju. V času trajanja postopka je namreč pravno svetovanje, pridobivanje dokumentacije in uveljavljanje zahtevka vsem izbrisanim brezplačno, v primeru neuspešnega postopka pa stroške v celoti krije podjetje. Če je postopek uspešen, pa v podjetju po izplačilu odškodnine stranki zaračunajo provizijo v višini 10 odstotkov in DDV.

V podjetju se tako ne strinjajo z mnenjem Mirovnega inštituta, saj nihče od njih z njimi niti ni stopil v stik ter jih povprašal, kako bo postopek dejansko potekal.