Med obiskom upravne enote se je Pličanič seznanil tudi s postopkom na okencu in ob pomoči zaposlenih prevzel vlogi za izdajo osebnega dokumenta in jih nekaj tudi izdal. Sistem za izdajanje osebnih dokumentov je po njegovih besedah zelo enostaven, uporaben tako za uradnike kot za stranke. "Sistem odlično deluje in tudi upravna enota je odlično organizirana in vse teče gladko," je ocenil minister.

Pličanič, ki je prejšnji teden obiskal upravno enoto Pesnica, je povedal, da je izkušnja z delom na okencu upravne enote enaka. Ob tem je pojasnil, da je ljubljanska upravna enota po številu zaposlenih velika kot ministrstvo za pravosodje in javno upravo, upravna enota Pesnica pa je majhna, vendar je vzdušje na obeh upravnih enotah podobno, učinkovitost pa enaka.

Pri izdaji osebnih dokumentov Pličanič sicer ne vidi več možnosti za izboljšavo, vendar po njegovih besedah noben sistem nikoli ni tak, da ga ne bi bilo mogoče izboljšati. V letu 2012 poteče veljavnost 491.908 potnih listov oz. 47,26 odstotka in 391.115 osebnih izkaznic oz. 23,90 odstotka, največ prav meseca julija, so pojasnili na ministrstvu.

Glede na veliko število osebnih dokumentov, ki jim letos poteče veljavnost, je minister po pogovoru z načelnikom ljubljanske upravne enote Dušanom Verbičem ocenil, da bodo zmogli tudi v primeru večjega navala. Zaenkrat pa daljšega čakanja po njegovih besedah ni.

Letos sicer redno poteče mandat 32 načelnikom upravnih enot od skupno 58. Načelnika ljubljanske upravne enote ni med njimi. Kot je med današnjim obiskom povedal minister, načelnik dela zelo dobro.

Od omenjenih 32 je minister 25 načelnikom podelil še en petletni mandat. V nekaterih primerih pa so po ministrovih besedah v teku razpisi.