"Letos imamo resnično močne kandidate. Dejansko imamo tri kandidate, ki lahko zmagajo, odvisno od tega, kako bo potekala kampanija in kako se bodo odrezali," je za dnevnik.si še povedal Zenel Batagelj.

"Vprašanje, komu bi res kradel," na vprašanje odgovarja Batagelj in dodaja:  "Jelinčič je na zadnjih volitvah z uporabo njemu značilnega jezika in nišnega pozicioniranja uspel pripeljat na volitve mlade. Verjetno bo lep del mladih tokrat ostal doma. Ne predstavljam si, kdo si od teh treh resnih kandidatov si lahko privošči nišno pozicioniranje in jezik mladih."

Možnost Milana Zvera za prehod v drugi krog je večja

Batagelj ocenjuje, da se je po Jelinčičevem umiku možnost Milana Zvera, da pride v drugi krog, močno povečala. "S tem postane resen kandidat za zmago. Zver ima verjetno najtežjo nalogo. Za prehod v drugi krog mora osvojit srca desnih volivcev, pri čemer mora bit tudi druga izbira v primeru prve izbire Boruta Pahorja oz. Danila Türka za drugi krog," še dodaja partner v podjetju Valicon.

Čeprav je Zmago Jelinčič pred časom napovedal, da vstopa v tekmo za predsednika države, je danes na tiskovni konferenci sporočil, da se za mesto ne bo potegoval. Dejal je, da ne želi biti del sistema, ki uničuje njegovo domovino, zato se umika od kandidature za predsednika Republike Slovenije.

"Glasovi, ki so bili namenjeni meni, naj gredo tistemu, ki bo skrbel za vse Slovence, v prvi vrsti, pa tudi za vse slovenske državljane," je dejal prvak SNS. Sporočil je še, da se bo raje posvetil družini in pripravam na parlamentarne volitve, saj si želi, da bi stranka SNS ponovno zasedla poslanske klopi. Vendar pa ni želel natančneje pojasniti, koga od kandidatov za predsednika države bo podprl.

"Od leta 1992 gre vse navzdol, kot kaže, da je bil namen uničiti državo", je povedal Jelinčič in dodal, da je Slovenija izgubila svoj sijaj, ki ga je imela leta 1991. Ob tem je izrazil upanje, da ji bo ta sijaj vrnil bodoči predsednik.

Niti vlečejo "strici iz ozadja"

Po njegovih besedah "strici iz ozadja" vlečejo niti, vse, ki skušajo opozarjati na to, kaj se v resnici dogaja, pa se poskuša utišati, meni Jelinčič, pa naj bo to z direktivo medijem ali z montiranimi sodnimi procesi, policijskimi preiskavami in celo obsodbami.

"Suverenost Slovenije je izginila. Predali smo jo tujcu, ki nas hoče utopiti v evropskem talilnem loncu," je poudaril Jelinčič. Sprašuje se, ali se slovenska politika res ne zaveda, da se bliža razpad EU in da bo reševanje zahodnih bank prineslo propad tudi Sloveniji, ki je "gospodarsko popolnoma na psu".

Nepoznavanje in nespoštovanje lastne zgodovine je po mnenju Jelinčiča očitno na vsakem koraku, država pa je po njegovih besedah vedno bolj razklana. To dokazuje namen večine "staro-novih politikov", da jo je treba uničiti ter se zliti v "multikulturalni nadnacionalni bazen, v katerem za Slovence in njihovo kulturo ne sme biti prostora".

Leta 2002 dobil osem, pet let kasneje pa skoraj 20 odstotkov glasov

Jelinčič je sicer za predsednika republike kandidiral že dvakrat. Leta 2002 je prejel slabih 8 in pol odstotka glasov, pet let kasneje, na zadnjih predsedniških volitvah pa že skoraj 20 odstotkov.

Na državnozborskih volitvah leta 2011 dolgoletni državnozborski poslanec prvič po letu 1992 ni bil izvoljen v parlament, stranka SNS tudi ni presegla praga za vstop v parlamentu.

V tekmi za jesenske predsedniške volitve tako ostajajo glavni kandidati Borut Pahor (SD), Danilo Türk in Milan Zver (SDS).