Prostovoljci Zavoda Voluntariat (ki pri projektu sodelujejo z Zavodom za prestajanje kazni zapora Ljubljana in Ekologi brez meja) so avgusta lani z enodnevno akcijo oživili zapuščeni vrt na dvorišču Povšetove. Ker so bili varovanci zapora nad delom v vrtu tako navdušeni, obenem pa je prostovoljcem za projekt uspelo pridobiti tudi švicarske donacije, se vrtnarjenje na Povšetovi nadaljuje.

Gre za pretežno zelenjavni vrt, na eni od gredic gojijo začimbe, v jeseni pa nameravajo posaditi tudi nekaj sadnega drevja. "Vsako sredo dopoldne se prostovoljci tukaj na vrtu dobimo z nekaj varovanci in skupaj obdelujemo vrt. Vabljeni vsi, ki jih zanima delo na vrtu," je Urban Presker z Zavoda Voluntariat k sodelovanju pozval vse, ki radi delajo na prostem in z rokami ter pri tem še pomagajo drugemu.

Presker je poudaril tudi učinke tako imenovane hortikulturne terapije: "Varovance ustanov zaprtega tipa vključimo v aktivnosti, ki jim nudijo socialno vključevanje, izobraževanje na določenem področju ter sprostitev in rekreacijo. Varovanci imajo le dve uri dnevno možnost izhodov, če delajo na vrtu, pa se jim ta čas poveča na štiri ure."